Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en reizen buiten het gewone

Groetjes uit Antarctica

Donderdag 23 februari 2012 - 64° 49’ Zuid - 63° 29’ West

'6u15: Anchor Home' lees ik in het logboek op de brug. "Dit weer is eindelijk weer normaal", mijmert Kelvin. Soit. Pourquoi Pas. We snijden opnieuw door Lemaire Kanaal, zij het nu in omgekeerde richting. Een vrieszonnetje priemt af en toe door het lage wolkendek.

Goudier Eiland (64° 49’ Zuid - 63° 29’ West), de ideale spot om een militair station neer te poten. Port Lockroy, ooit een walvisfabriek, vandaag een gerestaureerde Britse basis anno 1944, is onze volgende stop. Welkom aan boord postmaster Kath. "Ons eilandje ligt goed beschut en wordt beschermd door een microklimaat waardoor het vierstromenkanaal minder snel dichtvriest." Vijftien jaar geleden ontving het vierkoppige team enkele honderden toeristen per seizoen. Dit jaar waren het er maar liefst 18.000(!) verklapt stationcommandante Ylva Grams. Het postkantoor annex souvenirshop draait dan ook op volle toeren. "Waarom onze militairen hier destijds een station bouwden? De Argentijnen claimen land door er kindjes te maken - liefde als pasmunt voor territorium - de Chilenen zetten een hotel en wij baten een postkantoor uit." Yan duwt me een lading enveloppen in de handen: "Van verwoede stempelverzamelaars en poolfanaten", legt hij uit. Of ik ze wil laten afstempelen en in de knalrode Britse brievenbus proppen. "Groetjes vanuit het meest fascinerende natuurgebied ter wereld." Met wat geluk bereiken ze binnen zes weken hun bestemming.

Kaartje posten in Port Lockroy - misschien zit er wel eentje tussen voor u
Kaartje posten in Port Lockroy - misschien zit er wel eentje tussen voor u

Sinds de restauratie van Port Lockroy in 1996 worden de ezelpinguïns die het zakdoekgrote Goudier koloniseren nauwgezet gevolgd. Het onderzoek toont dat toeristen de populatie niet hinderen. De kolonie groeit zelfs aan. En dat dankzij de menselijke aanwezigheid? Ylva twijfelt aan het oorzakelijke verband. "Mensen schrikken skua’s af die op zoek zijn naar eieren, kuikens of zieke pinguïns. Minder skua’s heeft indirect een positieve invloed op het pinguïnbestand."

Intussen dwarrelt een tweede groep over het vlakbij gelegen Jougla Point, een broedplaats van - alweer - een forse kolonie ezelpinguïns. En laatste rustplaats van enkele in de zon gebleekte walvisskeletten. Van 1911 tot 1933 slachtten de walvisjagers hier liefst 3.500 dieren af. Walvisolie was begin 20ste eeuw een kostbaar goedje en werd gebruikt als brandstof voor verlichting of grondstof voor margarine. Nog altijd gegeerd door Zwitserse horlogemakers, leerde ik op een vorige trip. De olie behoudt zijn smerende eigenschappen immers ook bij vrieskoude.

Skeletpuzzelen op Jougla Point
Skeletpuzzelen op Jougla Point

Een tussenstop op Petermann Eiland misschien (65° 10’ Zuid - 64° 10’ West)? De plek werd in de zomer van 1873-1874 ontdekt door een Duitse expeditie. "Petermann is de meest zuidelijke plaats waar de ezelspinguïns gedijen", weet gids Louise. "Trouwens, vroeger lag het zo goed als volledig onder het ijs. Vandaag domineren blote rotsen en migreren zelfs de Adélie-pinguïns omdat het er te warm wordt onder hun poten. Een nog sterker bewijs voor de klimaatverandering vind je moeilijk."

Net om de hoek spotten we een broedplaats van keizeraarscholvers. Een nest jonge dieren krijgt er zwem- en duikles. Trouwens, dat doet er me aan denken: deze avond nemen Yan en Robby een forse duik bij 0,5°C, dubbel en dik geïsoleerd in speciale droogpakken. Diepte van prestatie: 13 meter onder ijsbergspiegel. Toast!

Maar eerst nog een voorlaatste landing op Wiencke Eiland bij Dorian Baai (64° 42’ Zuid - 63° 29’ West) waar de Britten en Argentijnen letterlijk op een boogscheut van elkaar een schuilhut bouwden. "Een politiek spel waar je in het veld helemaal niets van merkt", verzekert Kelvin. "Wetenschappers, stationbemanning, schepen tot toeristen toe staan altijd paraat om elkaar te steunen. Geen sprake van grenzen noch claims. Hout vasthouden dat het ook in de toekomst zo zal blijven." Ik duim mee.

Shit, mijn laarzen hangen vol guano of pinguïnstront. Bioloog Jamie schreef zelfs een paper over het fenomeen. Iedereen hangt aan zijn lippen. De dag ronden we af met een recap en een drink, geschonken door Annick en Claude. Tradities moet je in ere houden. Net zoals de afsluitende barbecue op het achterdek. Bord op de reling, ABBA door de intercom en zicht op...

 

Volg onze zuidpoolreizigers op de kaart (bekijk de kaart in het groot)

 

Terug naar het overzicht

Reisverslagen

Trossen los!
Vrijdag 17 februari 2012

Drake Passage
Zaterdag 18 & zondag 19 februari 2012

Aliens op Antarctica
Maandag 20 februari 2012

IJsberen op de Zuidpool
Dinsdag 21 februari 2012

Piekmomenten bij de vleet
Woensdag 22 februari 2012

Groetjes uit Antarctica
Donderdag 23 februari 2012

Cruisen in de Antarctische zoo
Vrijdag 24 februari 2012

In het geheugen gegrift
Zaterdag 25 februari 2012

Onze tocht bolt uit
Zondag 26 februari 2012

 

Antarctica


Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Wenen - In het spoor van Schiele, Klimt & Wagner AANRADER
4-daagse begeleide culturele citytrip, vertrek op 21 oktober 2021, 5 mei, 14 juli en 29 september 2022

Verenigde Arabische Emiraten & Oman AANRADER
11-daage Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 12 en 26 november 2021

Ontdekking van Lapland - Shortbreak AANRADER
5-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, diverse vertrekken van 25 december 2021 tot 6 maart 2022

Ontdekking van Lapland - Avonturenweek AANRADER
8-daagse begeleide groepsreis, vertrek op 25 december 2021 en 2, 9 & 23 januari en 27 februari 2022

Ontdekking van Lapland - Weekendbreak AANRADER
4-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 10 & 17 februari en 3 maart 2022

Rust en natuur Shortbreak AANRADER
5-daags individueel programma, dagelijks vertrek van 28 november 2021 tot 23 april 2022

Noorderlichtweekend - Harriniva of Jeris AANRADER
4-daags individueel programma, vertrek op 5, 10, 17 en 24 februari en 3 maart 2022

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent