Kazachstan als reisbestemming
In Kazachstan begeeft u zich in een van de grootste en dunbevolktste landen ter wereld. De Kazachen - wat rondreizende zwervers betekent - vormen een uiterst gastvrije bevolking. Op dit culturele knooppunt leven de Kazachen harmonieus samen met Russen en tal van etnische groepen. Sinds de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991 ontwikkelde Kazachstan zich tot een verrassend kosmopolitisch land.
Kazachstan staat niet geboekstaafd als een standaard reisbestemming. Maar, de nieuwsgierige reiziger ervaart het als uiterst aantrekkelijk. U wordt verrast door de futuristische architectuur van de indrukwekkende, moderne gebouwen in de hoofdstad Nur-Sultan (voorheen Astana). Het centrum ontpopt zich met rasse schreden tot een hedendaagse wereldstad. De historische plaatsen Turkestan, Shymkent, Taraz waren de grootste steden die samen het zwaartepunt van de zijderoute in het zuiden van Kazachstan vormden.
De voormalige hoofdstad Almaty is de grootste stad van het land. Hippe bars, parken en levendige boulevards zijn hier niet vreemd. Bewonder daarnaast de contrasterende, overweldigende, maagdelijke natuur.
Deze olierijke republiek in Centraal-Azië heeft 's werelds grootste steppe. Maar, ook woestijnen, meren, gletsjers en met sneeuw bedekte toppen sieren de landschappen. Onder meer in het Altyn Emel Nationaal Park, bij de Charyn Canyon, geniet u van de onmetelijke natuur die het land rijk is. Verken de onbetreden paden van Kazachstan.
Het belang van de zijderoute
De zijderoute was lange tijd de verbinding tussen oost en west. Vanaf de oudheid tot de late middeleeuwen werd langs deze karavaanroutes dwars door Centraal-Azië handel gedreven tussen Azië en China enerzijds en het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten anderzijds. Vanuit China werden o.a. wapens, zijde, medicijnen en rijst naar het westen vervoerd.
Het zwaartepunt van de zijderoute ligt in het zuiden van Kazachstan. De grootste steden waren Shymkent, Taraz en Turkestan. Vandaag is de zijderoute de verbinding per spoor tussen China en West-Europa via Kazachstan en Rusland. De term 'zijderoute' raakt misschien wat verouderd. Nu spreekt men meer over 'OBOR, One Belt One Road'.
Een stukje geschiedenis
De Kazachen stammen af van Turkse nomaden die ongeveer 1.000 jaar het steppegebied tussen de Volga en het Tjan-San-gebergte domineerden. Ze vestigden zich rond de 6de eeuw in een gebied langs de zijderoute. In tegenstelling tot de Tadzjieken en Oezbeken hebben de Kazachen door hun nomadisch bestaan geen geschreven literatuur. Hierdoor vindt de Kazachse cultuur zijn oorsprong in de vertelkunst. In het gebied dat nu Kazachstan is, leefden nomaden van diverse culturen door elkaar.
Vanaf de tweede helft van de 18de eeuw nam het Russische Rijk Kazachstan geleidelijk aan op. Het tsaristische Rusland eindigde in 1917. Kazachse nationalisten vormden een autonome regering. Eind jaren '20 nam de Sovjetisering in Centraal-Azië toe. Het atheïsme (verdwijnen van moskeeën) werd met harde hand opgelegd en de traditionele clanstructuren werden doorbroken. De onteigening van de nomaden vanaf 1928 (o.m. door Stalin) leidde tot deportatie naar werkkampen (goelag) en de eliminatie van nomaden in Centraal-Azië. In 1936 werd Kazachstan, onder de naam 'Kazachse Socialistische Sovjet Republiek', een volwaardig lid van de Sovjet-Unie.
Kazachstan werd op 16 december 1991 onafhankelijk. Het land was daarmee de laatste republiek die zich losmaakte van de Sovjet-Unie. De betrekkingen met Rusland zijn echter een belangrijke rol blijven spelen in het economische en politieke beleid van President Nazarbajev.
Sterke punten
• Unieke reis naar de bronnen van het nomadendom
• Afwisseling van cultuursteden en nationale parken
• Verblijf in zowel luxehotels als guesthouses
• Kleine groep van maximaal 15 deelnemers
• Unesco-werelderfgoed: Tamgaly Tas en het mausoleum van Hodja Ahmed Yasavi
Kazachstan
Klik op de kaart voor een grotere versie.