Op zoek naar het Noorderlicht
Iedereen is gefascineerd door het Noorderlicht en wil dit lichtspektakel in de hemel eens eigen ogen waarnemen. Jammergenoeg kan er niemand absolute zekerheid geven tot het waarnemen van dit fenomeen en is het nog altijd moeder natuur en meer bepaald de uitbarstingen op de zon die hierover beslissen. Maar er zijn wel een aantal factoren waarmee rekening kan gehouden worden en een ervan is 'hoe noordelijker, hoe beter'.
Het Noorderlicht kan enkel in de winter worden waargeneomen in het Hoge Noorden. Het wordt veroorzaakt door de zon. De zon stoot continu geladen deeltjes (protonen en elektronen) uit. Wanneer er grote hoeveelheden van deze deeltjes botsen op het magnetisch veld van de aarde, veroorzaakt dit spectaculaire lichteffecten in de bovenste lagen van de atmosfeer (foton-emissie bij zuurstof- en stiktof-atomen, een beetje vergelijkbaar met een TL-lamp) met prachtige waaiers en golvende gordijnen van licht. Poollicht onstaat aan de polen, omdat daar het magnetisch veld van de aarde doorheen de atmosfeer breekt.
Poollicht komt voor binnen een smalle band rond de Noord- en Zuidpool. Deze band is niet perfect rond maar eerder ovaal. De grootte ervan hangt af van de zonne- activiteit. Bij extreme 'zonnestormen' kan deze een groot gebied beslaan, zodat wij in onze streken soms (zelden) Noorderlicht kunnen waarnemen.
Aan de Noordpool noemen we het poollicht het Noorderlicht (Aurora Borealis) terwijl we dit aan de Zuidpool het zuiderlicht (of Aura Australis) noemen.
Noorwegen in het kort
Klik op de kaart voor een grotere versie.
Geografie: Noorwegen heeft een oppervlakte van 385.155 km², wat 8x zo groot als België is. Hiermee is het een van de grootste landen van Europa.
Klimaat: Er zijn verschillende klimaatgebieden in Noorwegen. De westkust en het fjordengebied heeft een gematigd zeeklimaat. Het hoge noorden een toendraklimaat en ten oosten van de bergketens heerst een landklimaat.
Fauna & flora: Noorwegen heeft met 25.148 km een ongewoon lange kustlijn. Dit getal is inclusief fjorden, kleine voor de kust gelegen eilanden en andere inhammen die de kustlijn kenmerken. Enkele van de grootste en bekendste fjorden: de Sognefjord, Geirangerfjord, Hardangerfjord, Nordfjord en Oslofjord.