Antarctica 2024 - In het spoor van Adrien de Gerlache
![]() |
Traditiegetrouw stellen we een 14-daagse expeditiecruise voor die de Belgische ontdekkingen van Adrien de Gerlache op Antarctica verkent. Naast traditionele hoogtepunten komt u op plaatsen die voor anderen verborgen blijven, met aandacht voor talrijk geplande landingen. We stippelen een eigen reisroute met het ijsversterkt expeditieschip MV Sea Spirit en begeleiden de reis persoonlijk van vertrek tot terugkeer. |
Belgische poolgeschiedenis
Bekijk het fotoalbum
Vergelijk de verschillende kajuittypes
Welkom aan boord van de Sea Spirit
Uniek Belgisch karakter
Voor ons Belgen is een reis naar Antarctica ook een beetje thuiskomen: onze landgenoot Adrien de Gerlache ontdekte tijdens zijn Belgica-expeditie de Gerlache Straat. Hij gaf heel wat gebieden Belgische namen: Vlaanderen Baai, Gent Eiland, Antwerpen Eiland, Brabant Eiland, … In het spoor van de Belgische poolontdekker Adrien de Gerlache vaart u naar het einde van de wereld om een glimp op te vangen van dit magisch witte continent.
Verder ook op het programma:
De Gerlachestraat en het Lemaire kanaal
Lezingen in het Nederlands door specialisten
Diverse zodiaclandingen
Antarctica in het kort
Klik op de kaart voor een grotere versie.
Geografie: Met een oppervlakte van 14,2 miljoen km² past België er 447 keer in. Het vasteland wordt omringd door 3 oceanen: de Grote, Atlantische & Indische oceaan. De Noor Roald Amundsen stond als eerste op de geografische zuidpool op 14 december 1911. Voor 98% bedekt met ijs en een totaal van 30 miljoen km³ tekent het voor 90% van alle ijs op onze planeet. Als alle ijs op Antarctica zou smelten, stijgt het niveau in de oceanen met zo’n 60m.
Het Antarctisch schiereiland: Dit is slechts een klein stukje van het Antarctisch continent, maar wel het allermooiste. Én met de grootste concentratie aan dierenleven. Pinguïns, walvissen en zeehonden komen samen aan de kustlijn van de peninsula om er zich te voeden en om te broeden. Bovendien zijn de temperaturen hier tijdens de zomer (onze winter) best aangenaam vergeleken met de rest van Antarctica.