Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en individuele reizen buiten het gewone

14-daags programma

Noordoost-Groenland 2022 | 14 dagen

14-daagse Nederlandstalig begeleide poolexpeditie, van 30 augustus tot 12 september 2022

Dag 1: OOSTENDE - LONGYEARBYEN

Samenkomst op de luchthaven van Oostende van waaruit de rechtstreekse chartervlucht ons naar Longyearbyen brengt, het grootste eiland van de Spitsbergenarchipel. Wij genieten van een wandeling door dit voormalige mijnstadje voordat wij aan boord gaat van de MV Hondius.

Een bezoek aan het houten kerkje en het indrukwekkende poolmuseum zijn zeker de moeite waard. Misschien onverwacht in dit poolgebied, maar in de omgeving van Longyearbyen zijn meer dan 100 plantensoorten te vinden. Waaronder veel soorten met mooie bloemen.

Een bezoek aan het houten kerkje en het indrukwekkende poolmuseum van Longyearbyen zijn zeker de moeite waard

Dag 2: OVERSTEEK VAN SPITSBERGEN NAAR GROENLAND

Tussen Spitsbergen en Groenland bevindt zich een grote band met pakijs. Tijdens de oversteek naar Groenland verwachten wij dit pakijs te kunnen zien en te breken met de Hondius. Het schip kreeg niet voor niets een ijsklasse 1A Super, wat neerkomt op 1m dik ijs. Wij raden u aan om uw ogen goed open te houden want er is een kans om walvissen en ijsberen te spotten. Ondertussen kan u lezingen bijwonen door de diverse poolspecialisten aan boord.

Wij raden u aan om uw ogen goed open te houden want er is een kans om ijsberen en walvissen te spotten op het ijs

Dag 3: FRANSKE EILAND

Onderweg naar het Hoge Noorden moeten wij rekening houden met dicht pakijs waartussen wij navigeren om de kust van Groenland te bereiken. Na overleg met de kapitein wordt beslist of wij doorstoten naar Ile de France, Ile de Paris, Belgica Bank en Terre du Duc d'Orleans. Wanneer de avond valt naderen wij Franske Eiland van waaruit wij hopelijk een goed zicht hebben op de 900 m hoge Pic de Gerlache die 80 km verderop ligt.

Dag 4: ILE DE FRANCE EN KAAP AMÉLIE

Nadat het licht op groen gezet wordt door de kapitein gaan wij aan land op Ile de France. Wij gaan er op zoek naar de cairn die hier door de expeditie van 1905 gebouwd werd. Vanaf Ile De France varen wij verder naar Kaap Amélie. Dit is een kaap die ook ontdekt werd tijdens de expeditie van 1905. Ze werd genoemd naar de zuster van de hertog van Orléans. Slechts enkele cruiseschepen maakten er al een landing. Hier maken wij een korte wandeling. Alles wat men in de omgeving ziet zijn Belgische ontdekkingen.

Dag 5: ROSIO EILAND

Rosio Eiland werd ontdekt door de Belgica-expeditie van 1905. Wij vermoeden dat hier nog nooit toeristen aan land gingen. Het is dus een unieke landing op een eilandje dat ontdekt werd door een landgenoot.

Een jonge poolvos in de toendra

In 2005 maakte Asteria Expeditions een eerste reis naar Noordoost Groenland. Toen werd een eerste toeristische landing gemaakt op Maroussia Eiland. Het eiland genoemd naar de vrouw van de hertog van Orléans. Het is bezaaid met nesten van sternen, die het eiland met duizenden bewonen. Op Maroussia liet Asteria Expeditions in 2005 een fles achter met een boodschap van Bernard de Gerlache, kleinzoon van Adrien. Wij hopen onze cairn te kunnen terugvinden.

Dag 6: DANMARKSHAVN

Dit Deens weerstation is de meest noordelijke basis op Oost-Groenland. Hier vindt u ook nog de hut van de oorspronkelijke Danmark-expeditie. Maar weinig schepen bezoeken deze basis.

Het noordelijkste weerstation van Dnamarkshavn op Oost-Groenland wordt eens om de 2 jaar bevoorraad

Kaap Arendts is één van de weinige plaatsen waar de expeditie van 1905 aan land ging. Indien mogelijk, maken wij ook hier een landing. Voor zover wij weten zetten hier nooit eerder toeristen voet aan land. Let wel: deze zijde van Koldewey Eiland is meestal onbereikbaar wegens ondoordringbaar pakijs.

Dag 7: BASS ROCK

Bass Rock is de naam van de volgende plaats waar een landing gepland is. Hier bevinden zich hutten die gebouwd werden voor de Ziegler-expeditie van 1901-1904. De materialen werden daarvoor aangevoerd door de Belgica en ook de expeditiehut zelf werd gebouwd door haar bemanning.

Indien de condities het toelaten, wordt Daneborg bezocht, het hoofdkwartier van de befaamde 'Sirius Sledge Patrol'. Deze militaire elite-eenheid staat in voor het bewaken van de kustlijn van Noordoost-Groenland. Wij ontmoeten er geharde mannen die het enorme Groenland National Park beheren, gebruikmakend van sleden met sledehonden.

Daneborg is het hoofdkwartier van de befaamde 'Sirius Sledge Patrol', een militaire elite-eenheid die instaat voor het bewaken van de kustlijn

Dag 8: KAISER FRANS JOSEPH EN KONG OSCAR FJORD

Wij varen door de spectaculaire Kaiser Franz Josef Fjord, vol gigantische ijsbergen en met aan weerszijden torenhoge bergen. Langs de kust spotten wij kuddes muskusossen.

 

Dag 9: BLOMSTERBUKTA

Vandaag vaart de Hondius door één van de mooiste fjorden van Groenland. Onderweg zien wij ijsbergen in allerhande vormen en formaten. Aan land geven steile rotsmuren met schitterende geologische formaties u een beter zicht op de geschiedenis van Moeder Aarde.

In Blomsterbukta maken wij een wandeling naar een afgelegen bergmeer omgeven door een veDe zichtbare geologische lagen in de Kong Oscar fjord geven een duidelijk inzicht in de geschiedenis van de aarde.elkleurige natuur. Vaak worden hier witte poolhazen en ijsduikers met jongen waargenomen.

Dag 10: SCORESBY SUND

Wij bezoeken de Volquaart Boon Kyst aan de zuidkust van Scoresby Sund. Afhankelijk van de ijscondities kiezen wij voor een zodiaccruise langs het gletsjerfront van de spectaculaire Månegletscher of één van de gletsjers in de Vikinge Bugt. Ongetwijfeld één van de hoogtepunten tijdens de reis.

Op weg naar Sydkap in Scoresby Land zien wij gigantische ijsbergen

Scoresby Sund is vooral gekend voor zijn gigantische ijsbergen. Sommige meer dan 100 m hoog en meer dan 1 km lang. De meeste van deze ijsbergen zijn aan de grond gelopen omdat de fjord hier slechts 400 m diep is.

Dag 11: GURREHOLM

Gurreholm is een plaatsje op Jameson Land. Hier vinden wij een Deens wetenschappelijk station dat dateert uit 1937. In de omgeving kan er een lichte wandeling gemaakt worden over de toendra.

Kaap Stewart in het Zuiden van Jameson Land laat dan weer toe een iets intensere wandeling te maken. Er is hier een goede kans om muskusossen te ontmoeten of zelfs om de zeldzame witte giervalk waar te nemen.

Dag 12: ITTOQQORTOORMIIT

Vandaag bezoeken wij Ittoqqortoormiit. Met net geen 500 inwoners is dit de grootste nederzetting van Scoresby Sund. Er is een postkantoor/winkeltje waar u postkaartjes kan kopen en versturen. Tijdens een wandeling door het dorp maken wij kennis met deze Inuitgemeenschap en haar tradities. Wij zien onder meer de sledehonden en drogende pelzen van zeehonden, muskusossen en ijsberen. Jacht en visvangst maken al generaties lang een essentieel deel uit van hun bestaan.

Ittoqqortoormiit, met net geen 500 inwoners de grootste nederzetting van Scoresby Sund

Na de middag varen wij zuidwaarts, langs het pittoreske landschap van Blosseville Coast.

Dag 13: OVERSTEEK VAN GROENLAND NAAR IJSLAND

Wij brengen de hele dag door op zee. Met goede kansen op het spotten van grote walvissen en migrerende zeevogels.

Tijdens de oversteek naar IJsland is er een kans om het noorderlicht te zien 's nachts

's Nachts is er een kans dat wij het Aurora Borealis - ook wel gekend als noorderlicht - kunnen waarnemen vanop het schip.

Dag 14: AKUREYRI

Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt een einde. U monstert af in Akureyri. Met als extra bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op u gemaakt hebben. In Akureyri voorzien wij een transfer naar de plaatselijke luchthaven van waaruit wij terugvliegen naar Oostende.

Opmerkingen

Het vooropgesteld programma is steeds onderhevig aan de weers- en ijsomstandigheden en kan indien nodig aangepast worden.

Sterke punten

• Ontdek samen met ons het grootste natuurpark ter wereld

• Een complete reis boven de mythische poolcirkel

• De wilde ongerepte poolnatuur met gletsjers, pakijs, fjorden,… vormen niet alleen een overweldigende zintuiglijke prikkeling maar leiden ook tot reflectie en momenten van intens bewustzijn

• Spotten van walvissen en robben en observeren van Arctische vogels

• Bezoek aan basissen en stations

• Zodiaccruises angs machtige gletsjers en ijsbergen

• Interessante lezingen aan boord door diverse Nederlandstalige poolspecialisten

• Nederlandstalige reisbegeleiding vanuit Oostende tot Oostende

• Rechstreekse vluchten vanuit Oostende inbegrepen

• CO2-reductie voor de volledige reis

 

Noordoost Groenland 2022

Noordoost Groenland 2022 kaart
Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Noordoost-Groenland 2023 met Île de France AANRADER
14-daagse Nederlandstalig begeleide poolexpeditie, van 27 augustus tot 9 september 2023

Egypte - Once-in-a-lifetime cruise op de Nijl AANRADER
18-daagse begeleide culturele cruise, vertrek op 18 september 2023

Parma & Milaan - Kunst, cultuur & gastronomie AANRADER
6-daagse begeleide cultuurreis, vertrek op 16 juni 2023

Verenigde Arabische Emiraten & Oman AANRADER
11-daage begeleide groepsreis, vertrek op 3 november 2023

Botswana - Botswana onder canvas AANRADER
13-daagse Nederlandstalig begeleide safari met mobiele tent, vertrek op 24 september 2023

Veelzijdig Vietnam en mysterieus Cambodja AANRADER
18-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, afreis op 11 november 2023

Zuid-Korea - Land van de kalme morgen AANRADER
14-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 30 september 2023

Markiezen en Frans-Polynesië AANRADER
16-daagse Nederlandstalig begeleide eilandencruise, vertrek op 21 september 2023

Ontdekking van Lapland - Shortbreak AANRADER
5-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, diverse vertrekken van op 23 december 2023 tot 17 maart 2024

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent