Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en individuele reizen buiten het gewone

14-daags programma

Noordoost-Groenland 2023 met Île de France | 14 dagen

14-daagse Nederlandstalig begeleide poolexpeditie, van 27 augustus tot 9 september 2023

Dag 1: OOSTENDE - LONGYEARBYEN (D)

Samenkomst op de luchthaven van Oostende van waaruit de rechtstreekse chartervlucht u naar Longyearbyen brengt. Het is de hoofdplaats van het grootste eiland op de Spitsbergenarchipel. U geniet van een wandeling door het voormalig mijnstadje. Een bezoek aan het houten kerkje en het indrukwekkende poolmuseum zijn zeker de moeite waard.

Misschien onverwacht in dit poolgebied, maar in de omgeving van Longyearbyen zijn meer dan 100 plantensoorten te vinden, waaronder veel mooie bloemen. In de namiddag gaat u aan boord van de MV Hondius. Tijdens deze reisroute gaat u de Belgische poolreiziger Adrien de Gerlache achterna.

Een bezoek aan het houten kerkje en het indrukwekkende poolmuseum van Longyearbyen zijn zeker de moeite waard

Dag 2: OVERSTEEK VAN SPITSBERGEN NAAR GROENLAND (O + L + D)

Tussen Spitsbergen en Groenland bevindt zich een grote band met pakijs. Tijdens de oversteek naar Groenland nadert u dit pakijs en ziet u hoe het schip het ijs breekt. Het schip kreeg niet voor niets de hoogste ijsklasse 1A Super, wat betekent dat het schip door 1m dik ijs kan varen. Hou uw ogen goed open want er is een kans om walvissen en ijsberen te spotten. Tijdens de oversteek kan u ooklezingen bijwonen door de diverse specialisten aan boord.

Wij raden u aan om uw ogen goed open te houden want er is een kans om ijsberen en walvissen te spotten op het ijs

Dag 3: FRANSKE EILAND (O + L + D)

Onderweg naar het Hoge Noorden moeten we rekening houden met dicht pakijs waartussen we navigeren om de kust van Groenland te bereiken. Na overleg met de kapitein wordt beslist of we doorstoten naar Île de France, Île de Paris, Belgica Bank en Terre du Duc d'Orleans. Wanneer de avond valt nadert u Franske Eiland van waaruit u hopelijk een goed zicht hebt op de 900m hoge Pic de Gerlache die 80km verderop ligt.

Dag 4: ILE DE FRANCE EN KAAP AMÉLIE (O + L + D)

Nadat het licht op groen gezet wordt door de kapitein gaat u aan land op Île de France. U zoekt er de cairn die hier door de expeditie van 1905 gebouwd werd. Vanaf Île De France vaart u verder naar Kaap Amélie waar u een korte wandeling maakt in een omgeving vol Belgische ontdekkingen. Dit is een kaap die ook ontdekt werd tijdens de Groeland-expeditie van 1905. De plek werd genoemd naar de zuster van de hertog van Orléans. Slechts enkele cruiseschepen maakten er al een landing.

Dag 5: ROSIO EILAND (O + L + D)

Rosio Eiland werd ontdekt door de Belgica-expeditie van 1905. Vermoedelijk bent u een van de eerste toeristen die hier voet aan land zet. Het is dus een unieke landing op een eilandje dat ontdekt werd door een landgenoot.

Een jonge poolvos in de toendra

In 2005 maakte Asteria Expeditions een eerste reis naar deze regio. Toen werd een eerste toeristische landing gemaakt op Maroussia Eiland, genoemd naar de vrouw van de hertog van Orléans. Het eiland is bezaaid met nesten van sternen die er met duizenden voorkomen. Op Maroussia Eiland liet Asteria Expeditions in 2005 een fles achter met een boodschap van Bernard de Gerlache, kleinzoon van Adrien. Hopelijk kunnen we onze cairn teruggevonden.

Dag 6: DANMARKSHAVN (O + L + D)

Dit Deense weerstation is de meest noordelijke basis van Oost-Groenland. Hier vindt u ook nog de hut van de oorspronkelijke Danmark-expeditie. Maar weinig schepen bezoeken deze basis.

Het noordelijkste weerstation van Dnamarkshavn  wordt slechtss om de 2 jaar bevoorraad

Kaap Arendts is een van de weinige plaatsen waar de expeditie van 1905 aan land ging. Indien mogelijk, maken we ook hier een landing. Voor zover we weten, zetten hier nog nooit toeristen voet aan land. Let wel, deze zijde van Koldewey Eiland is zelden bereikbaar wegens dik pakijs.

Dag 7: BASS ROCK (O + L + D)

Bass Rock is de naam van de volgende plaats waar een landing gepland is. Hier bevinden zich hutten die gebouwd werden voor de Ziegler-expeditie van 1901-1904. De materialen hiervoor werden aangevoerd door de Belgica en ook de expeditiehut zelf werd gebouwd door haar bemanning.

Indien de condities het toelaten, wordt Daneborg bezocht, het hoofdkwartier van de befaamde Sirius Sledge Patrol. Deze elite-eenheid van het Deense leger staat in voor het bewaken van de kustlijn van Noordoost-Groenland. U ontmoet er geharde mannen én vrouwen die het enorme Groenland National Park beheren, gebruikmakend van sledes met sledehonden.

Daneborg is het hoofdkwartier van de Sirius Sledge Patrol, een militaire elite-eenheid die instaat voor het bewaken van de kustlijn

Dag 8: KAISER FRANS JOSEPH EN KONG OSCAR FJORD (O + L + D)

U vaart door de spectaculaire Kaiser Franz Joseph Fjord, vol gigantische ijsbergen en met aan weerszijden torenhoge bergen. Langs de kust spot u kuddes muskusossen.

Dag 9: BLOMSTERBUKTA (O + L + D)

U vaart door een van de mooiste fjorden van Groenland. Onderweg ziet u ijsbergen in allerhande vormen en formaten. Aan land geven steile rotsmuren met schitterende geologische formaties u een beter zicht op de geschiedenis van Moeder Aarde.

De zichtbare geologische lagen in de Kong Oscar fjord geven een duidelijk inzicht in de geschiedenis van de aarde.

In Blomsterbukta maakt u een wandeling naar een afgelegen bergmeer omgeven door een veelkleurige natuur. Vaak worden hier poolhazen en ijsduikers met jongen waargenomen.

Dag 10: SCORESBY SUND (O + L + D)

U bezoekt de Volquaart Boon Kyst aan de zuidkust van Scoresby Sund. Afhankelijk van de ijscondities kiezen we voor een zodiaccruise langs het gletsjerfront van de spectaculaire Månegletscher of een van de gletsjers in de Vikinge Bugt. Ongetwijfeld een van de hoogtepunten tijdens de reis.

Op weg naar Sydkap in Scoresby Land zien wij gigantische ijsbergen

Scoresby Sund is vooral gekend voor zijn gigantische ijsbergen, sommige meer dan 100m hoog en meer dan 1km lang. De meeste van deze ijsbergen zijn aan de bodem van de fjord vastgelopen omdat deze hier slechts 400m diep is.

Dag 11: GURREHOLM (O + L + D)

Gurreholm is een plaatsje op Jameson Land. Hier vindt u een Deens wetenschappelijk station uit 1937. In de omgeving kan er een lichte wandeling gemaakt worden over de toendra.

Kaap Stewart in het zuiden van Jameson Land laat dan weer toe een iets intensere wandeling te maken. Er is hier een goede kans om muskusossen te ontmoeten of zelfs om de zeldzame witte giervalk waar te nemen.

Op weg naar Sydkap in Scoresby Land zien wij gigantische ijsbergen

Dag 12: ITTOQQORTOORMIIT (O + L + D)

Vandaag bezoekt u Ittoqqortoormiit. Met net geen 500 inwoners is dit de grootste nederzetting van Scoresby Sund. Er is een postkantoor/winkeltje waar u kaartjes kan kopen en versturen. Tijdens een wandeling door het dorp maakt u kennis met deze Inuit-gemeenschap en zijn tradities. U ziet onder meer de sledehonden en drogende pelzen van zeehonden, muskusossen en ijsberen. Jacht en visvangst maken al generaties lang een essentieel deel uit van hun bestaan.

Ittoqqortoormiit, met net geen 500 inwoners de grootste nederzetting van Scoresby Sund

Na de middag vaart u zuidwaarts, langs het pittoreske landschap van Blosseville Coast.

Dag 13: OVERSTEEK VAN GROENLAND NAAR IJSLAND (O + L + D)

U brengt de hele dag door op zee, met goede kansen op het spotten van grote walvissen en migrerende zeevogels.

Tijdens de oversteek naar IJsland is er een goede kans om het noorderlicht te zien 's nachts

's Nachts is er een realistische kans op het bewonderen van het noorderlicht ook gekend als Aurora Borealis vanop het schip.

Dag 14: AKUREYRI (O)

Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt een einde. U monstert af in Akureyri. Met als extra bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op u gemaakt hebben. In Akureyri voorzien we een transfer naar de plaatselijke luchthaven van waaruit u terugvliegt naar Oostende.

Opmerkingen

In Noordoost-Groenland regeert de natuur. Het voorgestelde programma is steeds onderhevig aan weersomstandigheden en ijscondities.

Indien gewenst biedt Asteria Expeditions nog de mogelijkheid om Ijsland te bezoeken. Contacteer ons voor meer info en mogelijkheden.

Sterke punten

• Volledig schip afgehuurd door Asteria Expeditions

• Een complete reis boven de mythische poolcirkel

• De wilde ongerepte poolnatuur met gletsjers, pakijs, fjorden,...

• Spotten van walvissen en robben en observeren van Arctische vogels

• Bezoek aan basissen en stations

• Zodiaccruises langs machtige gletsjers en ijsbergen

• Lezingen aan boord door Nederlandstalige poolspecialisten

• Nederlandstalige reisbegeleiding vanuit Oostende

• Rechstreekse vluchten vanuit Oostende inbegrepen

• CO2-reductie voor de volledige reis

 

Noordoost Groenland

Noordoost Groenland 2023 kaart
Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Noordoost-Groenland 2023 met Île de France AANRADER
14-daagse Nederlandstalig begeleide poolexpeditie, van 27 augustus tot 9 september 2023

Egypte - Once-in-a-lifetime cruise op de Nijl AANRADER
18-daagse begeleide culturele cruise, vertrek op 18 september 2023

Parma & Milaan - Kunst, cultuur & gastronomie AANRADER
6-daagse begeleide cultuurreis, vertrek op 16 juni 2023

Verenigde Arabische Emiraten & Oman AANRADER
11-daage begeleide groepsreis, vertrek op 3 november 2023

Botswana - Botswana onder canvas AANRADER
13-daagse Nederlandstalig begeleide safari met mobiele tent, vertrek op 24 september 2023

Veelzijdig Vietnam en mysterieus Cambodja AANRADER
18-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, afreis op 11 november 2023

Zuid-Korea - Land van de kalme morgen AANRADER
14-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 30 september 2023

Markiezen en Frans-Polynesië AANRADER
16-daagse Nederlandstalig begeleide eilandencruise, vertrek op 21 september 2023

Ontdekking van Lapland - Shortbreak AANRADER
5-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, diverse vertrekken van op 23 december 2023 tot 17 maart 2024

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent