Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en individuele reizen buiten het gewone

Spitsbergen, magische plaats in het hoge noorden

In het noordelijkste puntje van Europa, slechts 1000km onder de Noordpool, bevindt zich de ongerepte en eenzame eilandengroep Spitsbergen, ook Svalbard genoemd. Het uitgestrekte toendralandschap wordt afgewisseld met spectaculaire gletsjers, fjorden en bergen. Dit prachtige landschap, samen met de rijke planten- en dierenwereld in de toendra, maken van deze archipel een bijzonder aantrekkelijke bestemming. Een paradijs voor natuurliefhebbers.

Bezoekers omschrijven het niet zelden als de meest romantische plaats in het noordpoolgebied Spitsbergen heeft over het algemeen een zeer lage luchtvochtigheid, waardoor het vaak minder koud aanvoelt

Tijdens uw verblijf in de typisch Scandinavische Funken Lodge bezoekt u de oude steenkoolmijnen en het plaatselijke museum, waar de uiterst fascinerende geschiedenis van deze mystieke bestemming verteld wordt. De trip krijgt een avontuurlijk karakter door de sneeuwscootersafari naar de Tempelfjorden en de hondensledetocht naar een adembenemende ijsgrot. Dit alles wordt aangevuld met een arctische wildernisavond en een fjordencruise naar de Esmark Glacier en Barentszburg of Pyramiden.

Donkere wintermaanden

Maart is de beste maand om Longyearbyen en Spitsbergen te bezoeken in de winter. Tijdens deze maand heeft u de perfecte combinatie van dag en nacht. De ideale periode om te genieten van de prachtige landschappen met de zonsopgang en zonsondergang. In maart kan u 's nachts soms het noorderlicht nog spotten.

Pas vanaf begin maart wordt het terug klaar in Longyearbyen. Na de donkere winter ontwaakt het gebied uit zijn winterslaap. Het is dan ook magisch om deze plaats te bezoeken bij de eerste zonnestralen. Elke dag worden de dagen zo'n 45 minuten langer. Op het einde van de dag hult de zon de omgeving in een heldere, oranjeroze avondgloed. Een natuurlijk fascinerend lichtspel. Spitsbergen heeft over het algemeen een zeer lage luchtvochtigheid, waardoor het vaak minder koud aanvoelt.

Nelson Eiland, genaamd naar de Horatio Nelson Het uitgestrekte toendralandschap wordt afgewisseld met spectaculaire gletsjers, fjorden en bergen

Longyearbyen 78° Noorderbreedte

Longyearbyen is de hoofdstad en belangrijkste Noorse plaats op Spitsbergen. Hier wonen ongeveer 2.600 inwoners uit meer dan 40 landen. De plaats dankt zijn ontstaan en naam aan de Amerikaanse ondernemer John Munroe Longyear die de hier vrij makkelijk bereikbare steenkoollagen exploiteerde. Het is tevens het administratief centrum en de aanvlieghaven van Spitsbergen.

Arctische gastronomie

Asteria Expeditions laat u niet alleen genieten van de wondere fauna, flora en de landschappen in Spitsbergen maar gaat net iets verder. U verwacht het niet, maar Longyearbyen heeft een verassend goede en unieke keuken met tal van hoogstaande restaurants. Vis speelt in de Arctische keuken vanzelfsprekend de hoofdrol. Tot de belangrijkste soorten horen torsk (kabeljauw), laks (zalm) en reker (garnalen). Echter ook voor vleesliefhebbers zijn er ook delicatessen: gerookt of gestoofd rendiervlees. Wie echt eens iets aparts wil eten, dan er zeehond eten. Voor dit programma hebben wij voor u een variëteit aan maaltijden geselecteerd in de beste restaurants van Spitsbergen, samen met enkel magische views die Spitsbergen te bieden heeft.

Spitsbergen heeft over het algemeen een zeer lage luchtvochtigheid, waardoor het vaak minder koud aanvoelt Opgepast voor ijsberen op Spitsbergen

IJsbeer = geweer

In Spitsbergen zijn wapens even essentieel als handschoenen. Dit kan eigenaardig lijken maar eigenlijk is het zeer logisch: een wapen is het beste verdedigingsmiddel tegen een hongerige ijsbeer. Ook tijdens onze uitstappen zijn wij bewust van dit risico. Er wordt altijd een gewapende gids voorzien.

Kortorm, de ideale bestemming en poolintroductie voor de moderne poolreiziger.

WIST U DAT

• 60% van Spitsbergen bedekt is met gletsjers. Slechts 7,6% van het landoppervlak is bedekt met vegetatie

• De naam Spitsbergen is gegeven door de Nederlander Willem Barentsz in 1596

• De laagste temperatuur ooit in Spitsbergen op -46,3 °C staat

• In Spitsbergen de wereldzadenbank te vinden is, met meer dan 1,5 miljoen zaden

• Longyearbyen de noordelijkste hoofdstad ter wereld is

• Op Spitsbergen, er buiten Longyearbyen geen wegen zijn

• Er een apart verkeersbord gebruikt wordt ,dat de aanwezigheid van ijsberen op de eilandengroep aangeeft

 
Over Spitsbergen


Klik op de kaart voor een grotere versie.

Geografie: Spitsbergen (of Svalbard) is een eilandengroep in de Noordelijke Ijszee, 565km ten noorden van Noorwegen en heeft een oppervlakte van 63.000km²

Klimaat: Dankzij de warme Golfstroom wordt het niet erg koud op Spitsbergen en blijven de wateren rondom het eiland voor het grootste deel van het jaar ijsvrij en bevaarbaar. De gemiddelde wintertemperatuur is -12°C, de gemiddelde zomertemperatuur +5°C. De westkant is warmer dan de oostkant; dit wordt veroorzaakt door de loop van de Golfstroom.

Fauna & flora: Langs de westkust bestaat de vegetatie uit bloemen en tapijten van mos en gras. In het noorden en in het oosten zijn de planten kleiner, grote gebieden zijn onvruchtbaar. Ongeveer 60% van Spistbergen is bedekt met 'eeuwig' ijs (permafrost).


In de kijker

Armenië - Unesco-werelderfgoed en prachtige natuur AANRADER
11-daagse begeleide cultuurreis, vertrek op 17 april 2023

Verenigde Arabische Emiraten & Oman AANRADER
11-daage begeleide groepsreis, vertrek op 11 maart & 3 november 2023

Jordanië - Schatkamer van de geschiedenis AANRADER
8-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 3 februari, 5 april & 7 november 2023

Namibië & Victoria-falls - Woestijnen & rivieren AANRADER
19-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 1 oktober 2023

Ierland - Schatkist vol verbluffende natuurpracht AANRADER
8-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 17 juli 2023

Ontdekking van Lapland - Avonturenweek AANRADER
8-daagse begeleide groepsreis, vertrek op 1, 8 & 22 januari en 19 februari 2023

Bear's Lodge Shortbreak AANRADER
5-daags individueel programma, vertrek van 28 december 2022 tot 5 maart 2023

Bear's Lodge Avonturenweek AANRADER
8-daags individueel programma, vertrek van 1 januari tot 26 maart 2023

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent