Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en reizen buiten het gewone

13-daags programma

Albanië, Kosovo, Noord-Macedonië en Griekenland | 13 dagen

13-daagse Nederlandstalig begeleide cultuurrreis, van 29 mei tot 10 juni 2020

Bekijk de prijzen van dit programma

Dag 1: BRUSSEL - TIRANA - KRUJA (L + D)

Indirecte vlucht vanuit Brussel naar Tirana.

Rit naar Kruja, gelegen op 600 m boven zeeniveau met een panoramisch zicht. Welkomstlunch in het kasteel van de stad. Stadstour met bezoek aan het historisch museum van de nationale held Skanderbeg. Hij was de bestrijder van het Ottomaanse Rijk.

Dag 2: KRUJA - SHKODRA - PRIZREN, KOSOVO (O + L + D)

Bezoek aan het kasteel van Shkodra waar we meer te weten komen over de geschiedenis en legendes van de streek. Na een traditionele maaltijd verkennen we het stadscentrum waar we een aantal lokaal bekende kerken en moskeeën bezichtigen. Uit de combinatie kerk en moskee blijkt duidelijk de grote religieuze tolerantie van Albanië.

Transfer naar Prizren (UNESCO) in Kosovo. Dit openluchtmuseum is één van de mooiste steden van het land met heel wat architecturale pareltjes. Prizren staat gekend om zijn prachtige goud- en zilverwerk. Vrije tijd om de stad te verkennen.

Dag 3: PRIZREN - DECANI - PRIZREN (O + L + D)

In de ochtend rit naar Peja. Bezoek aan het Orthodoxe klooster van Decani. Het Decani klooster werd halverwege de 14e eeuw voor de Servische koning Stefan Decanski gebouwd. Het gebouw doet tevens dienst als zijn mausoleum. Dit is meteen de grootste middeleeuwse kerk in de Balkan. Bij ons bezoek aanschouwen we ook een grote collectie fresco's die dateren uit de jaren 1330-1340. Zo zijn er taferelen uit het boek Genesis, uit het Passieverhaal en over Het Laatste Oordeel. In 2006 werd het opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Terugkeer naar Prizren.

Dag 4: PRIZREN - PRISTINA - SKOPJE, NOORD-MACEDONIË (O + L + D)

Bezoek aan Pristina, de Kosovaarse hoofdstad. We lopen o.a. langs de klokkentoren en het 'New Born' monument, wat symbool staat voor de onafhankelijkheid van Kosovo. Tevens bezichtiging van enkele Ottomaanse moskeeën uit 1461. Het oudste gebouw van Pristina, de Carshia moskee (1389) staat hier vlakbij.

Onze dag eindigt met een bezoek aan het etnografisch museum. Hier ontdekken we meer over de tradities van de Kosovaren. Skopje is de geboorteplaats van Moeder Theresa. We maken een geleide stadswandeling.

Dag 5: SKOPJE - TETOVO - MAVROVO - OHRID (O + L + D)

Rit naar Tetovo waar we de stad bezoeken die gelegen is aan de Pena rivier.
We bezichtigen er de Sarena moskee, die ook wel bekend staat als de 'geverfde moskee'. In het Mavrovo National Park bezoeken we het Sint Jovan Bigorski klooster met zijn knekelhuis..

Dag 6: OHRID - KALAMBAKA (GRIEKENLAND) (O + L + D)

In de voormiddag bezoek aan Ohrid (UNESCO), gelegen aan het meer van Ohrid. Rondleiding door de stad bekend als het 'Jeruzalem van Noord-Macedonië' omwille van het grote aantal kerken. We ervaren de stad door de eeuwen heen met een bezoek aan de kathedraal van Sint Sophia, de oudste kathedraal van het land. Bezoek aan de kerk van Sint Clement in Plaoshnik en de iconengalerij van de stad. Lunch in een lokaal restaurant in het oude centrum.

Daarna lange rit naar Kalambaka in Griekenland. In Kalambaka zullen we de volgende dag de bekende kloosters van Meteora bezoeken.

Dag 7: KALAMBAKA (O + L + D)

Vandaag bezichtigt u de bijzondere rotsformaties van Meteora met hun hooggelegen orthodoxe kloosters (UNESCO). Gebouwd door monniken die wilden ontsnappen aan vervolging van de Turkse bezetters.

Wij brengen een bezoek aan twee van deze bezienswaardigheden. Vrije namiddag.

Dag 8: KALAMBAKA - IOANINA - GJIROKASTËR (O + L + D)

Op ruim 350 km ten noordwesten van Athene vinden we de bijzondere rotsformaties van Meteora met hun hooggelegen Orthodoxe kloosters. Gebouwd door monniken die wilden ontsnappen aan vervolging van de Turkse bezetters. Op de toppen van Meteora vonden ze de perfecte schuilplaats. Het is een paradijs voor liefhebbers van cultuur en natuur en is sinds 1988 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Vooraleer de rit verder te zetten bezoekt u nog één klooster. Na uw bezoek aan dit wonder zet u via Ioanina koers richting Gjirokastër.

Dag 9: GJIROKASTËR - SARANDA - GJIROKASTËR (O + L + D)

Vandaag bezoek aan Gjirokastër, een andere UNESCO-stad in Albanië die bekend staat voor zjin aparte en traditionele architectuur. We nemen uitgebreid de tijd om deze monumentale UNESCO-site te verkennen. Dit is zonder twijfel een van de hoogtepunten van Albanië met een imposante citadel en tal van typische huizen.

Bezoek aan het fort gelegen op een heuvel van waaruit we een adembenemend zicht op de stad hebben. Vervolgens ontdekking van de oude stad en bazaar, waar we typische handgemaakte souvenirs kunnen vinden. Van hieruit maken we een uitstap naar Sarande en in het bijzonder de stad Butrint.

Butrint is een klein nationaal park met een oppervlakte van 29 km² maar het heeft een belangrijke archeologische, wetenschappelijke en toeristische waarde. Het Butrint National Park is gedeeltelijk Unesco Werelderfgoed.

Deze plek was eerst een Griekse kolonie, later een Romeinse stad en vervolgens een bisdom. In de 4e eeuw voor Christus was het een commercieel en maritiem centrum van de oude wereld. Op de heuvel stond de akropolis, de oude bovenstad. Aan de voet van de akropolis lag een theater met 1.500 zitplaatsen en een tempel gewijd aan Asklepios, de Griekse god van de geneeskunde.

Bij archeologische opgravingen is er onder meer een vroegchristelijke basiliek, een Romeins forum, theater en een beeldje van een Griekse godin uit de 4e eeuw voor Christus gevonden. Het Butrint National Park is bosrijk en omvat een belangrijk ecosysteem.

Dag 10: GJIROKASTËR - APOLLOIA - BERAT (O + L + D)

Transfer naar het Archeologisch Park van Apollonia.

Op deze Griekse nederzetting bezichtigen wij o.a. het Odeontheater, een Byzantijnse kloostertuin en het Nymphaeum. Transfer naar de kustplaats Durres.

In Berat bezoeken wij de nog steeds bewoonde citadel. Binnen de citadelmuren bevinden zich geruïneerde moskeeën en middeleeuwse orthodoxe kerken. Allemaal intact en met gerestaureerde fresco's en iconen.

Dag 11: BERAT - APOLLONIA - DURRES - TIRANA (O + L + D)

Transfer naar het archeologisch park van Apollonia. Op deze Griekse nederzetting bezichtigen we o.a. het Odeontheater, een Byzantijnse kloostertuin en het Nymphaeum.

Lunch en transfer naar kustplaats Durres.

Sightseeing in deze stad met een bezoek aan het oude Romeinse amfitheater, het 2e grootste van de Balkan.

Transfer naar Tirana voor check-in in het hotel gevolgd door het diner.

Dag 12: TIRANA (O + L + D)

Bezoek aan de Albanese hoofdstad. Deze metropool is de ideale mix van cultuur, geschiedenis en een grote gastvrijheid tegenover toeristen.

Ontdekking van 'Bunk Art 2'. Dit museum vertelt het verhaal van de slachtoffers van het communisme.

Dag 13: TIRANA - BRUSSEL (O)

Indirecte vlucht naar Brussel.

Sterke punten

• Ongerepte natuur

• Ontdekking van enkele UNESCO pareltjes

• Combinatie van 3 landen in 1 reis

• De archeologische site van Apollonia

• Het orthodoxe klooster van Sveti Naum

 

Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië

Albanië, Kosovo en Macedonië map
Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Noordoost-Groenland met Île de France AANRADER
14-daagse Nederlandstalig begeleide poolexpeditie, van 30 augustus tot 12 september 2021

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent