5-daags programma
Bilbao - Architectuur & gastronomie | 5 dagen
5-daagse begeleide cultuurreis, vertrek op 11 september 2021
Dag 1: BRUSSEL - BILBAO (L + D)
Vlucht naar Bilbao. De architectuur van de luchthaven, ontworpen door Santiago Calatrava, laat al meteen een stevige indruk na. Twee symmetrisch gebouwde terminals in de vorm van vleugels en bestaande uit glas en wit beton, vertrekken vanuit het hoofdgebouw.
Bij aankomst in Bilbao check-in.
Lichte Pintxos lunch in Bar La Roca. Op het menu vindt u Gilda, pintxo met krab en avocado, Spaanse tortilla, pintxo met zalm , eitje op lage temperatuur, pintxo met ham en een selectie pasteitjes + wijnen, water, koffie of thee.
Bezoek aan het bijzonder vormgegeven Guggenheim-museum. Het spectaculaire gebouw, ontworpen door Frank Gehry, ligt aan de oevers van de Nervión-rivier. Het neemt een totale oppervlakte van 32.500m² in beslag. De titaniumpanelen aan de buitenkant bepalen het uitzicht dat varieert naargelang de lichtinval.
Op de pleinen rondom het museum staan opvallende kunstwerken zoals de 'Flower Puppy' van Jeff Koons en de 'Maman' van Louise Bourgeois. Binnen zijn drie etages met tentoonstellingsruimtes, rondom het centrale atrium met opvallende liften en wandelpaden. Moderne kunst en werken van grote kunstenaars als Picasso, Salvador Dalí, Richard Serra, Antoni Tàpies, Robert Rauschenberg, Robert Motherwell, Joseph Beuys en Andy Warhol kunt u hier op eigen tempo bewonderen.
Diner in restaurant Zortziko (1 Michelinster). U geniet van Iberische ham, terrine van foie, mossel met txakoli sabayon, kabeljauw in 3 smaken, eendeborst met sinaasappelsaus en een mousse van pistacho, chocola en passievrucht + wijnen, water, koffie of thee.
Overnachting in Bilbao.
Dag 2: BILBAO - SAN SEBASTIAN - GETARIA(O + L + D)
In de voormiddag rijdt u naar San Sebastián, de gastronomische hoofdstad van Spanje met gouden stranden en weelderige heuvels. Op Monte Igueldo, die u met de kabelbaan bereikt, aanschouwt u de mooie baai van La Concha vooraleer u het centrum bezoekt. Met de gids verkent u de oude en de nieuwe stad. Parte Vieja ligt aan de voet van Monte Urgull en kenmerkt zich door smalle straatjes, kleurrijke huisjes, barokke kerken en pleintjes met vele pintxos-bars. Plaza de la Constitución vormt het hart van de stad. Het is omringd door knusse terrasjes onder mooie arcaden, waarboven genummerde balkons refereren naar de tijd van de stierengevechten.
U ziet de fraaie Iglesia de San Vicente, het San Telmo-museum en de barokke Basílica de Santa María del Coro. U wandelt door de Alderdi Eder-tuin met zicht op het stadhuis naar het mooie Playa de la Concha. Aan de neogotische María Cristina-brug ziet u de Catedral del Buen Pastor boven de stad uittorenen. U neemt een kijkje in Tabakalera, een nieuw centrum voor hedendaagse cultuur, ondergebracht in een oude tabaksfabriek.
Vervolgens wandelt u tot de Plaza de Gipuzkoa, een idyllische oase van water en groen. Het plein staat vol yucca's en palmbomen en is omringd door indrukwekkende gewelfbogen. Langs de oevers van de Ulrumea-rivier komt u aan het theater Victoria Eugenia en het befaamde hotel Maria Cristina, waar beroemdheden als John Malkovitch, Woody Allen en Elizabeth Taylor ooit verbleven.
U geniet van de lunch in Ni Neu met salade witloof en verse kaas, gegrilde heek en torrija met ijs + wijnen, water en koffie of thee.
Na de lunch vertrek naar de vissersplaats Getaria voor een bezoek aan het Cristobal Balenciaga-museum. Tot slot terugkeer naar Bilbao.
Diner in het restaurant Los Fueros.
Dag 3: BILBAO - VITORIA-GASTEIZ - LA RIOJA ALAVESA (O + L + D)
's Morgens vertrek per autocar naar Vitoria-Gasteiz, de hoofdstad van de Spaanse autonome regio Baskenland en van de provincie Álava. De huidige naam is een samenvoeging van de Spaanse naam Vitoria en de Baskische naam Gasteiz. Sinds 1983 wordt de dubbele vorm in beide talen officieel gebruikt. De stad heeft ruim 229.000 inwoners en is daarmee de op een na grootste van Baskenland. Vitoria-Gasteiz werd in 1181 gesticht door Sancho VI van Navarra, in 1200 veroverd door Castilië en in 1431 tot stad verheven.
In 1813 versloeg de hertog van Wellington hier een Frans leger waardoor de Franse bezetting van Spanje beëindigd werd. In het centrum van de stad staat het Monumento a la Independencia, dat herinnert aan deze veldslag. U start uw bezoek met de kathedraal Santa María en de historische binnenstad.
Na de lunch in El Portalon, vertrekt u naar het uitgestrekte wijndomein Rioja Alavesa. In het zuiden van de regio langs de Ebro worden wijndruiven verbouwd. De wijn die hier gemaakt wordt, mag als Rioja-wijn verkocht worden omdat het onderdeel uitmaakt van de Denominación de Origen-regulering. In totaal staan de druiven op ongeveer 13.000 hectare, waarvan 90% blauwe druiven voor de productie van rode Rioja. Ongeveer 20% van de Rioja-wijn komt uit deze comarca.
Korte stop in Laguardia, de hoofdstad van de provincie Álava. U bent er te gast in Marques de Riscal, een van de meest befaamde wijnhuizen, met een uitzonderlijke architectuur en mooie omgeven door de natuur.
Terugkeer naar Bilbao.
Diner in La Despensa del Etxanobe (1 Michelinster) met carpaccio van langoustine, lasagne van ansjovis, rijst met octopus en paddenstoelen, inktvis, varkensribbetjes en een Josefina Maguregui taartje + wijnen, water, koffie of thee.
Dag 4: BILBAO - BERMEO - GUERNICA - BILBAO (O + L + D)
U begint uw ontdekkingstocht in Bilbao aan Las Siete Calles. De stad is uit deze zeven beroemde straten ontstaan. U wandelt door de gemoedelijke straatjes en bezichtigt de buitenzijde van de Santiago-kathedraal. De Mercado de la Ribera is een van de grootste overdekte markten van Europa, met verse groenten, vlees en vis. Deze markthal werd in 1929 in eclectische stijl gebouwd.
U gaat verder naar de Plaza Nueva, de Plaza Moyua, het cultureel centrum Alhondiga (Azkuna Zentroa) in een oud wijnpakhuis en het stadspark Abandoibarra met hedendaagse architectuur. Omstreeks 12u vertrek voor een kort bezoek aan het havenstadje Bermeo met onderweg een fotostop in San Juan de Gaztelugatxe waar een klein kerkje op de top van een rotseiland staat.
Lunch in restaurant Almiketxu in Bermeo met blauwe salade van kabeljauw, preitaartje, zeebaars en dessert + wijnen, water, koffie of thee.
Vertrek naar Guernica. De stad heeft al jarenlang een grote symbolische waarde voor de Basken. Om hen, die in de Spaanse Burgeroorlog aan de zijde van de republikeinen streden, op de knieën te dwingen werd de historische binnenstad op 26 april 1937 door de Duitse luchtmacht platgebombardeerd. Pablo Picasso beeldde deze gebeurtenis af op zijn beroemde schilderij Guernica.
Terugkeer naar Bilbao.
Diner in restaurant La Vina del Ensanche (El Taller) met foie met appelvinaigrette, gegrilde groenten, rijst met pijlinktvis, Iberico-varken met mangochutney en chocolade-hazelnoot met koekjesijs + wijnen, water, koffie of thee.
Dag 5: BILBAO - BRUSSEL (O + L)
Vertrek naar het gezellige Getxo voor een bezoek aan de Puente Colgante.
Cocktail-lunch in restaurant Igeretxe met op het menu ham-steakje, huisgemaakte kroketjes van paddenstoelen, mosselen met groente vinaigrette,octopus met ali oli, rijst met paddenstoelen en foie gras, minitaartje van paddenstoelen, Iberico-ham en krokante kippenvingers met mosterdsaus en petits fours + wijn en water.
Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel.
Sterke punten
• Nederlandstalige gids ter plaatse
• Bezoek aan het Guggenheim-museum
• Uitstekende restaurants waarvan twee met elk 1 Michelinster
• San Sebastián, hoofdstad van de gastronomie in Spanje
• Mooie mix van kunst, cultuur, architectuur en lekker eten