Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en individuele reizen buiten het gewone

18-daags programma

Egypte - Once-in-a-lifetime cruise op de Nijl | 18 dagen

18-daagse begeleide culturele cruise, vertrek op 18 september 2023

Bekijk de prijzen van dit programma

Dag 1: BRUSSEL - CAIRO (D)

Vlucht naar Caïro. Transfer naar het schip, de MV Queen of Hansa

Dag 2: CAÏRO (O+L+D)

U begint met een bezoek aan het plateau van Gizeh. Meteen ziet u de drie beroemde piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos, de zonneboot en de sfinx.

Het plateau van Gizeh met de drie beroemde piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos De sfinx van Gizeh is 73m lang, 19m breed en 20m hoog

Na de lunch in een lokaal restaurant, bezoek aan de necropolis Sakkara, gevolgd door Memphis, de hoofdstad van het Egyptische Oude Rijk.

Dag 3: CAÏRO (O+L+D)

Na het ontbijt brengt u een bezoek aan het Nieuwe Grand Egyptisch Museum (onder voorbehoud van de officiële openingsdatum). Na een lang wachten opende het met o.a. een prominente plaats voor de schatten uit het graf van Toetanchamon.

Na een lange afwerkingsfase opent het Grand Egyptian Museum Het Islamitisch deel van Caïro met de moskee Al-Hakim

Na de lunch gaat u naar het Islamitisch deel van Caïro met de moskee Al-Hakim en het mausoleum van de sultan Qalawun.

Dag 4: CAÏRO (O+L+D)

Deze morgen gaat u naar de citadel op de Mokattamheuvel. Tot het eind van de 14de eeuw was dit een onneembare islamitische vesting. In 1825 verwoestte een explosie de citadel waarna Mohammed Ali in 1830 op dezelfde plek een verfijnde albasten moskee met minaretten bouwde. Het bouwwerk domineert de stad en biedt een mooi panoramisch zicht op Caïro, de Nijl en de piramides van Gizeh.

De citadel op de Mokattamheuvel domineert de stad en biedt een mooi panoramisch zicht op Caïro Na de lunch bezoek aan het Egyptisch museum en het Museum of Civilization met mummies

Na de lunch bezoek aan het Egyptisch museum in het centrum en het Museum of Civilization met mummies.

Dag 5: CAÏRO (O+L+D)

U bezoekt de weinig bezochte Koptische wijk. Hier vindt u een van de mooiste kerken, de 'Hangende Kerk'. Het interieur is ronduit indrukwekkend. Het houten dak heeft de vorm van de ark van Noah. Er zijn veel iconen, een fraaie preekstoel, fresco's…

Een van de mooiste kerken in Caïro is de 'Hangende Kerk' Khan El Khalili, de grootste soek ter wereld

Bezoek aan het Islamitisch Museum met een uitgebreide verzameling Koptische kunstwerken. De Koptische periode vormt de verbinding tussen het Egypte uit de tijd van de farao's en het Grieks-Romeinse en Islamitische tijdperk.

U sluit af met een wandeling doorheen Khan El Khalili, de grootste soek ter wereld. Juweliers, kopersmeden, tapijtverkopers, kruidenwinkels... verhandelen er hun waren.

Dag 6: CAÏRO - BANI SWEIF (O+L+D)

De MV Queen of Hansa vertrekt. U brengt een volledige dag op de Nijl door en vaart richting Bani Sweif.

Dag 7: BANI SWEIF - MINEH (O+L+D)

U vaart naar Mineh. Onderweg brengt u een bezoek aan Beni Hassan, waar u de bewaarde zeldzame werken van fantastische kunstenaars van het Middenrijk kan aanschouwen. Op een kleine kilometer van de rivier ligt deze immense necropolis die zich vastklampt aan de eerste hellingen van de woestijn. Deze plek herbergt de laatste rustplaats van de heren die soevereiniteit uitoefenden over de regio. De kalkstenen klif, bezaaid met fossiele schelpen die aantonen dat de zee ooit dit gebied bedekte, is uitgehold met een veelvoud aan graven van drie soorten: zonder kolommen, met zuilen met lotusvormige kapitelen en gecanneleerde protodorische zuilen.

De interieurs zijn niet versierd met geschilderde bas-reliëfs zoals in het Oude Rijk maar de schilderijen zijn uitgevoerd op een lichte gipsen ondergrond. Een nieuw thema dat gekoppeld is aan de status van de personen begraven in de necropolis komt op, nl. het militaire en feodale leven. U bezichtigt een aantal van deze ondergrondse ruimtes, afhankelijk van de openingsuren op de dag van bezoek.

Dag 8: MINEH - TELL EL AMARNA (O+L+D)

Bezoek aan Tuna El-Gebel. Dit was de necropolis van het oude Khmounu, door de Grieken Hermopolis genoemd, hoofdstad van het 15de district van Opper-Egypte. In deze necropolis van heilige dieren werden mummies van bavianen, van Ibis en van de heilige dieren van Thoth, de beschermgod van de stad Hermopolis, gevonden. Het graf van Pétosiris, hogepriester van Toth die aan het einde van de dynastieke periode leefde, is zeker en vast de moeite waard.

De architectuur met Egyptische en Griekse kunst laat een mooie indruk na. Deze Griekse invloed was al duidelijk in de Ptolemaeïsche periode, toen de afstammelingen van Alexanders generaals als farao's over Egypte regeerden. Bezoek aan het graf van Isidora, waar een gedicht in het Grieks herinnert aan het tragische einde van dit jonge meisje, verdronken in de Nijl in de 2de eeuw n.C.

Vervolgens gaat u met de bus richting Tell El Amarna waar u terug inscheept.

Lunch en diner aan boord.

Dag 9: TELL EL AMARNA - SOHAG (O+L+D)

Tell el-Amarna is een van de meest legendarische plekken in de vallei. In de bergen, doorboord door de zwarte holtes van graven verschijnt 'de horizon van Aten'. Er is niet veel overgebleven van de stad zelf, behalve de indeling van het koninklijk paleis en de grote tempel ernaast. De necropolen lonen de moeite. U bezoekt eerst de noordelijke necropolis en gaat enkele van de mooiste graven van het Thebaanse type binnen. De interieurdecoratie was het werk van teams uit Opper-Egypte.

Tell el-Amarna is een van de meest legendarische plekken in de vallei De interieurdecoratie was ongetwijfeld het werk van teams uit Opper-Egypte

Op de bodem van een zeer lange kloof ontdekt u het koninklijk graf van Achnaton. Hier lagen de overblijfselen van Achnaton zelf, zijn moeder Ty en drie van zijn dochters.

Lunch aan boord en vaart naar Assiout, diner aan boord en overnachting in Sohag.

Dag 10: SOHAG - BALYANA (O+L+D)

Na het ontbijt gaat het richting twee belangrijke bedevaartsoorden: het Witte en het Rode Klooster. Het Witte Klooster (Deir el-Abiad) werd rond 400 n.C. door de Kopten gesticht en bood ooit onderdak aan een sterke gemeenschap van 2.000 monniken. De gedeeltelijk verwoeste basiliek, omgeven door een witte muur, is het centrum van een klooster dat vandaag nog steeds erg actief is.

Het Rode Klooster (Deir el-Ahmar) is kleiner en stiller dan zijn prestigieuze buur en lijkt er qua plattegrond en lay-out op. Het dankt zijn naam aan de stenen waaruit de omtrekmuur gebouwd is. In de kerk bewondert u een uitzonderlijke polychrome decoratie uit de 5de-6de eeuw. Bezoek aan de stad Akhmîm, die beroemd was om de tempel gewijd aan Min, de god van de vruchtbaarheid. In 1981 werd een standbeeld van Merit-Amun opgegraven. De dochter van Ramses II en Nefertari wordt er voorgesteld d.m.v. een 11m hoge kolos. De serene schoonheid van het gezicht, de adellijke houding van het hoofd en de elegantie van het kledingstuk maken het tot een uniek en uitzonderlijk werk.

Na de middag, vaart naar Balyana.

Dag 11: ABYDOS - QUENA (O+L+D)

's Ochtends gaat u naar Abydos. Dit was een beroemd bedevaartsoord met het graf van Osiris. Seti I bouwde hier in de 14de eeuw v.C. een prachtige graftempel van witte zandsteen. De tempel is voorzien van twee parallelle hypostyle kamers die uitkomen op zeven heiligdommen. Deze bewaren enkele van de mooiste geschilderde reliëfs die door het Nieuwe Rijk nagelaten zijn. Een lange en smalle gang, bekend als galerij van de koningen, bevat een van de schatten van het land: Seti brengt een offer aan koningen vertegenwoordigd door hun patronen.

De door Seti I gebouwde graftempel van Abydos In Abydos vinden we enkele van de mooiste geschilderde reliëfs die door het Nieuwe Rijk nagelaten zijn

Hier bevindt zich een lijst van de 76 farao's die elkaar opvolgden, van de mythische Menes tot Seti. Een document van onschatbare waarde dat op grote schaal door historici gebruikt is. Net achter de tempel, en in dezelfde as, is het Osireion een vreemde aquatische tempel die de cenotaaf van de farao vormt. Hij hoopte in de eeuwigheid gelijkgesteld te worden met de god Osiris, vandaar de naam die aan het gebouw gegeven werd. De voorstellingen aan de binnenkant illustreren het r beroemde Dodenboek.

Lunch aan boord waarna u verder vaart naar Quena.

Dag 12: QUENA - DENDERA - LUXOR (O+L+D)

Vertrek per bus naar de site van Denderah, een van de best bewaarde tempelcomplexen van Egypte. De belangrijkste tempel werd opgedragen aan Hathor, de moedergodin van de liefde, vreugde en schoonheid. Het complex omvat ook de geboortetempel van Isis, een heilig meer, een sanatorium, het geboortehuis van Nectanebo II, een christelijke basiliek, een Romeins geboortehuis, de toegangspoorten van Domitianus en Trajanus, het Braque-heiligdom en de Romeinse kiosk.

Het tempelcomplex van Denderah is een van de best bewaarde van Egypte De tempel van Denderah werd opgedragen aan Hathor, de moedergodin van de liefde, vreugde en schoonheid

Hathor was ook de godin van de genezing, vandaar dat Denderah geassocieerd werd met helende krachten voor reizigers en bedevaartgangers. Terugkeer naar het schip voor de lunch en vrije tijd.

Wanneer de avond valt, bezoekt u het kleine maar prachtige museum van Luxor, gevolgd door het unieke klank- en lichtspel aan de tempel van Karnak.

Dag 13: LUXOR (O+L+D)

Na het ontbijt gaat het per motorboot naar de westelijke Nijloever waar u eerst de Vallei der Koninginnen (3 graven) bezoekt en daarna de Vallei der Koningen. Na de lunch bezoek aan de necropolis van Thebe met de Vallei der Edelen met het graf van Ramose en de Vallei der Artiesten in Deir El Medina. Thebe was de hoofdstad van het oude Egypte. De stad werd vormgegeven met architecturale werken, obelisken en beeldhouwkunst door honderden heersers, van farao's tot Romeinse keizers.

De tempel van Luxor, die de Egyptische geschiedenis vanaf het Oude Egypte tot de 14de eeuw belichaamt Thebe was de hoofdstad van het oude Egypte

Deir el-Medina betekent in het Arabisch 'klooster van de stad'. Het Dal der Kunstenaars was een nederzetting vlakbij de Vallei der Koningen, bewoond door arbeiders die meewerkten aan de aanleg van de vallei en de dodentempels. In de huizen trof men duizenden ostraca (beschreven scherven) en papyrusteksten aan. Het dorp leverde een schat aan informatie over het dagelijkse leven in het Oude Egypte. Daarna gaat u terug naar de overkant van de Nijl.

Na zonsondergang gaat u naar de tempel van Luxor, die de Egyptische geschiedenis vanaf de 18de dynastie van het Oude Egypte tot de 14de eeuw n.C. belichaamt. O.a. Toetanchamon, Hatsjepsoet, Ramses II & Amenhotep III speelden een rol bij de bouw van deze tempel.

Dag 14: LUXOR - EDFU (O+L+D)

U begint met een van de absolute hoogtepunten: een bezoek aan de tempel van Karnak op de oostelijke Nijloever.

Karnak is de grootste van alle faraonische tempels 13 eeuwen lang hebben tal van farao's van verschillende dynastieën bijgedragen om het oudste en mooiste tempelcomplex van het land te maken

Karnak is de grootste van alle faraonische tempels. 13 eeuwen lang hebben tal van farao's van verschillende dynastieën bijgedragen om het oudste en mooiste tempelcomplex van het land te maken. Pylonen, obelisken en tempels werden bijgebouwd. De Hypostylezaal met maar liefst 134 zuilen, gekroond met kapitelen in de vorm van papyrusbundels is ronduit indrukwekkend.

Lunch aan boord en vaart naar Edfu via Esna.

Dag 15: EDFU - KOM OMBO - ASWAN (O+L+D)

Na het ontbijt gaat u per koets naar de Horustempel van Edfu. De valkgod Horus zou hier een strijd uitgevochten hebben met zijn oom Seth die Horus' vader Osiris om het leven had gebracht.

De Horustempel van EdfuDe valkgod Horus zou hier een strijd uitgevochten hebben met zijn oom Seth die Horus' vader Osiris om het leven had gebracht

Lunch aan boord, afvaart richting Aswan en bezoek aan de tempel van Kom Ombo. De dubbeltempel is gewijd aan enerzijds de valkengod Horus en anderzijds de krokodillengod Sobek. Dit maakt de tempel zeer uitzonderlijk.

Dag 16: ASWAN (O+L+D)

Vroeg vertrek voor de uitstap naar de site van Abu Simbel. Hier staat een van de meest indrukwekkende tempels uit het Oude Egypte, gebouwd door de farao Ramses II. Voor de tempel zitten vier imposante figuren die Ramses II voorstellen. Ze zijn maar liefst 20m hoog en vergezeld door familieleden die er als dwergen bijstaan. De kleinere tempel is gewijd aan Hathor.

Abu Simbel, een van de meest indrukwekkende tempels uit het Oude Egypte Voor de tempel zitten vier imposante figuren die Ramses II voorstellen

De twee rotstempels werden in blokken gezaagd en 65m hogerop en 180m noordwaarts weer in elkaar gezet, onder leiding van de Unesco. De verhuizing duurde van 1963 tot 1966. De plaats waar de tempels eerst stonden, aan de voet van de helling aan de Nijl, zou helemaal onder water komen te staan na de bouw van de nieuwe dam.

Bezoek aan de stuwdam van Aswan.

Lunch en diner aan boord. 's Avonds vaart u met een motorbootje naar het klank- en lichtspel aan de tempel van Philae.

Dag 17: ASWAN - PHILAE - ASWAN (O+L+D)

Per motorboot bezoekt u de tempel van Philae. Dit complex werd met hulp van de Unesco in stukken gezaagd en op het hoger gelegen eiland Agilkia opnieuw opgebouwd. Een noodzakelijke ingreep omdat de tempel sinds de bouw van de Aswandam gedeeltelijk onder water stond en dreigde te verdwijnen. Vervolgens bezoek aan de onafgewerkte obelisk.

De tempel van Philae werd in stukken gezaagd en op een hoger gelegen eiland opnieuw werd opgebouwd

Na de lunch bezoekt u per motorboot het Kichener-eiland dat bekend staat omwille van de zeldzame, exotische planten die er groeien. In de vooravond trekt u naar het hedendaags Nubisch Museum van Aswan.

Als afsluiter van deze onvergetelijke reis geniet u van een high tea in het Old Cataract hotel.

Diner aan boord.

Dag 18: ASWAN - CAÏRO - BRUSSEL (O)

Ontscheping en vlucht van Aswan naar Caïro met aansluitende vlucht naar Brussel.

 

Sterke punten

• Lokale Nederlandssprekende gids

• Grondige verkenning van de Egyptische beschaving

• Hoogtepunten en minder gekende pareltjes

• Ontdekking van Midden-Egypte

• Bezoek aan het nieuwe Egyptisch Museum

 

Egypte map
Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Noordoost-Groenland 2023 met Île de France AANRADER
14-daagse Nederlandstalig begeleide poolexpeditie, van 27 augustus tot 9 september 2023

Egypte - Once-in-a-lifetime cruise op de Nijl AANRADER
18-daagse begeleide culturele cruise, vertrek op 18 september 2023

Parma & Milaan - Kunst, cultuur & gastronomie AANRADER
6-daagse begeleide cultuurreis, vertrek op 16 juni 2023

Verenigde Arabische Emiraten & Oman AANRADER
11-daage begeleide groepsreis, vertrek op 3 november 2023

Botswana - Botswana onder canvas AANRADER
13-daagse Nederlandstalig begeleide safari met mobiele tent, vertrek op 24 september 2023

Veelzijdig Vietnam en mysterieus Cambodja AANRADER
18-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, afreis op 11 november 2023

Zuid-Korea - Land van de kalme morgen AANRADER
14-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 30 september 2023

Markiezen en Frans-Polynesië AANRADER
16-daagse Nederlandstalig begeleide eilandencruise, vertrek op 21 september 2023

Ontdekking van Lapland - Shortbreak AANRADER
5-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, diverse vertrekken van op 23 december 2023 tot 17 maart 2024

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent