Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en reizen buiten het gewone

11-daags programma

Egypte voor culturele fijnproevers | 11 dagen

11-daagse Nederlandstalig begeleide cruise, afreis op 1 oktober 2021

Bekijk de prijzen van dit programma

Dag 1: BRUSSEL - CAÏRO

Vlucht van Brussel naar Caïro.
Check-in in het hotel Semiramis Intercontinental ***** en overnachting.

Dag 2: CAÏRO (O + L + D)

U begint de dag met een bezoek aan het Kunsthistorisch Museum, gesticht op het einde van de 19de eeuw door Franse archeologen. Het heeft een omvangrijke collectie voorwerpen uit de tijd van de farao’s. De chronologische opstelling laat toe de evolutie van de Egyptische kunst te volgen.

Mohammed Ali Pasha bouwde op dezelfde plaats in 1830 een verfijnde albasten moskee met minaretten Khan El Khalili, de grootste soek ter wereld

Na de lunch, gaat u naar de citadel op de Mokattamheuvel, gebouwd tussen 1167 en 1207 door Saladin. Tot het eind van de 14de eeuw was het een onneembare islamitische vesting maar in 1825 verwoestte een explosie de citadel. Mohammed Ali Pasha bouwde op dezelfde plaats in 1830 een verfijnde albasten moskee met minaretten. Het bouwwerk domineert de stad en biedt een prachtig panoramisch zicht op Caïro, de Nijl en de piramides van Gizeh.

U sluit af met een wandeling doorheen Khan El Khalili, de grootste soek ter wereld. In de drukke straten verhandelen juweliers, kopersmeden, tapijtverkopers, kruidenwinkels… hun waren.

Diner en overnachting in het hotel Semiramis Intercontinental *****.

Dag 3: CAÏRO - LUXOR (O + L + D)

Vroege vlucht naar Luxor.

Wat volgt is een van de absolute hoogtepunten: een bezoek aan de tempel van Karnak op de Oostelijke Nijloever.

De tempel van Amon behoorde tot het complex van Karnak Karnak is de grootste van alle faraonische tempel

Karnak is de grootste van alle faraonische tempels. Het tempelcomplex is gewijd aan de triade van Thebe (Luxor): de god Amon, zijn echtgenote Moet en zijn zoon Chonsoe. De hoofdtempel van Amon is zowel op een noord-zuid-as als op een oost-west-as gebouwd. 13 eeuwen lang hebben talloze farao’s van verschillende dynastieën bijgedragen om het oudste en mooiste tempelcomplex van het land te maken. Vandaar dat het geheel behoorlijk ingewikkeld is. De oude Egyptenaren noemden dit immense complex ‘Ipet Soet’ wat betekent ‘meest heilige der plaatsen’. In de Oudheid was het ook een intellectueel centrum. De plaatselijke god Amon werd tijdens de 18de dynastie staatsgod waardoor Karnak het belangrijkste religieuze centrum van het land werd. Daarna werden verschillende pylonen, obelisken en tempels bijgebouwd door Amenhotep I, Toetmosis I en III en koningin Hatsjepsoet. Ten tijde van Amenhotep III was het land schatrijk. Hij startte met de bouw van de grote Hypostylezaal door 14 zuilen te plaatsen. Hij keerde Amon echter de rug toe en stichtte een nieuwe hoofdstad in Amarna. Thebe werd pas weer machtiger onder zijn schoonzoon Toetanchamon. Seti en Ramses II voltooiden de indrukwekkende Hypostylezaal. Er zijn maar liefst 134 zuilen, gekroond met kapitelen in de vorm van open of gesloten papyrusbundels. Er zijn talrijke reliëfs te vinden die de veldslagen van deze heersers uitbeelden.

Na de lunch bezoek aan de necropolis van Thebe: de Vallei der Edelen met het graf van Ramose en de Vallei der Artiesten in Deir El Medina. Thebe was de hoofdstad van het oude Egypte. Honderden heersers, van farao’s tot Romeinse keizers, gaven de stad vorm met architecturale werken, obelisken en beeldhouwkunst. De stad is een mooie getuigenis van de Egyptische beschaving op zijn hoogtepunt, met tempels en paleizen in Karnak en Luxor en de begraafplaatsen in de vallei der Koningen en Koninginnen.

Er zijn maar liefst 134 zuilen, gekroond met kapitelen in de vorm van open of gesloten papyrusbundels Het tempelcomplex van Deir al-Bahari

Net onder het tempelcomplex van Deir al-Bahari (Hatsjepsoet en Montoehotep II) ligt Sheikh Abd Al Qurna. De graven van honderden edellieden en hoogwaardigheidsbekleders uit de 18de-20ste dynastie zijn prachtig versierd met wand- en plafondschilderingen. De taferelen schetsen het dagdagelijkse leven van de edellieden waardoor u maar liefst 30 eeuwen terugkeert in de tijd.

Deir el-Medina betekent in het Arabisch ‘klooster van de stad’, een verwijzing naar het koptisch klooster dat zich hier bevond. Het Dal der Kunstenaars, werd gesticht door Toetmosis I. Het was een nederzetting vlakbij de Vallei der Koningen, bewoond door arbeiders die meewerkten aan de aanleg van de vallei en de dodentempels. In de huizen trof men duizenden ostraca, beschreven scherven, en papyrusteksten aan. Het dorp leverde een schat aan informatie over het dagelijkse leven in het Oude Egypte.

Diner en overnachting in het hotel Steigenberger of Sonesta in Luxor.

Dag 4: LUXOR (O + L + D)

Vertrek per bus naar de site van Denderah. Het tempelcomplex is een van de best bewaarde van Egypte. De belangrijkste tempel werd opgedragen aan Hathor, de moedergodin van de liefde, vreugde en schoonheid. Het complex omvat tevens de geboortetempel van Isis, een heilig meer, een sanatorium, het geboortehuis van Nectanebo II, een christelijke basiliek, een Romeins geboortehuis, de toegangspoorten van Domitianus en Trajanus, het Braque-heiligdom en de Romeinse kiosk. De tempel van Hathor werd ook de tempel van Tentyra genoemd. De bestaande structuur werd gebouwd tijdens het bewind van Ptolemy XII & Cleopatra VII. Op de tempelwanden is een enorm reliëf uitgehouwen van Cleopatra VII samen met Caesarion, de zoon die zij kreeg met Julius Caesar. Het Romeins geboortehuis Mammisi werd aangelegd door Nero. De christelijke basiliek uit de 5de eeuw na Christus laat een voorbeeld zien van de vroegere architectuur van de koptische kerk. Gezien Hathor ook de godin van de genezing was, werd Denderah altijd geassocieerd met helende krachten voor reizigers en bedevaartgangers.

Medinet Haboe is vooral bekend door de Grote Tempel van Ramses III Hathor was de vrouw van Horus en de Egyptische godin van de liefde, schoonheid, macht en moederschap

Bij terugkeer in Luxor, lunch aan boord van de MV Queen of Hansa of Concerto.

Bezoek aan het Luxormuseum (1975) dat artefacten uit de hoofdcollectie in het Egyptisch Museum in Caïro huisvest. Met opzet is de hoeveelheid aan stukken ligt lager dan de collectie in Caïro. De kwaliteit van de collectie is daarentegen uitzonderlijk en zeer overzichtelijk tentoongesteld. Tot de topstukken behoren de objecten uit de tombe van Toetanchamon (Graf DK62) en 26 fantastisch bewaard gebleven beelden uit het Nieuwe Koninkrijk. Sinds 2004 zijn ook de koninklijke mummies van Ahmose en Ramses I te zien. De reconstructie van een van de muren van de Achnaton-tempel in Karnak en een dubbelstandbeeld van de god Sobek en farao Amenhotep III zijn opmerkelijk.

De tempel van Luxor belichaamt de Egyptische geschiedenis vanaf de 18de dynastie van het Oude Egypte tot de 14de eeuw na Christus. Toen werd in het complex een moskee opgetrokken ter ere van Abu Al-Haggag die de Islam naar Luxor bracht. O.a. Toetanchamon, Hatsjepsoet, Ramses II & Amenhotep III speelden een rol bij de bouw van deze tempel. Hun bijdragen zijn duidelijk zichtbaar. Ook Romeinen en later christenen werkten aan de tempel. Dit kostbare stuk erfgoed bezit een weelde aan geschiedkundige kronieken. Op de zuilen, obelisken en wanden zijn beschrijvingen en verslagen van het Opet-festival en verhalen over de heldendaden van de farao’s aangebracht.

Diner en overnachting aan boord in Luxor.

’s Avonds klank- en lichtspel in Karnak.

Dag 5: LUXOR - EDFU (O + L + D)

’s Morgens bezoekt u westelijke oever in Thebe, met de Vallei der Koningen en Koninginnen (3 graven), de schitterende tempels van Hatsjepsoet en Medinet Habu en de kolossen van Memnon.

In de Vallei der Koningen zijn er momenteel 63 graftombes geïdentificeerd

Na de lunch aan boord vaart u naar Edfu via de sluizen van Esna.

Overnachting in Edfu.

Dag 6: EDFU - KOM OMBO - ASWAN (O + L + D)

Na het ontbijt per koets naar de Horustempel van Edfu. De valkgod Horus zou hier een strijd uitgevochten hebben met zijn oom Seth die Horus' vader Osiris om het leven had gebracht.

De tempel van Horus in Edfu, één van de best bewaarde tempels in Egypte Horus is een Egyptische valkengod, die werd aanbeden sinds het begin van Oud-Egyptische beschaving tot aan de introductie van het christendom

Afvaart richting Aswan en bezoek aan de tempel van Kom Ombo. Deze bestaat uit een gespleten architectuur waarvan elk deel voor een god was voorbehouden. Dit maakt de tempel uniek.

Dag 7: ASWAN - ABU SIMBEL - ASWAN(O + L + D)

Vroeg vertrek voor de uitstap naar de site van Abu Simbel. Hier staat een van de meest indrukwekkende tempels uit het Oude Egypte, gebouwd door de farao Ramses II. Voor de tempel zitten 4 imposante figuren die Ramses II voorstellen. Ze zijn maar liefst 20 m hoog en vergezeld door familieleden die er als dwergen bijstaan.

Aboe Simbel s één van de mooiste en meest volmaakte tempels ter wereld De tempels van Aboe Simbel behoren tot de oudste monumenten in Egypte.

De kleinere tempel is gewijd aan Hator, gebouwd door Ramses II voor koningin Nefertari. Deze tempel heeft een voorgevel met 6 - uit de rots gehouwen- kolosbeelden. Onder leiding van de Unesco werden de 2 rotstempels in blokken gezaagd en 65 m hogerop en 180 m noordwaarts weer in elkaar gezet. De verhuizing duurde van 1963 tot 1966. De plaats waar de tempels eerst stonden, aan de voet van de helling aan de Nijl, zou namelijk helemaal onder water komen te staan na de bouw van de nieuwe stuwdam.

Bezoek aan de dam van Aswan.

In de namiddag wat vrije tijd.

Dag 8: ASWAN - KALABSHA - PHILAE - ASWAN (O + L + D)

’s Morgens bezoek aan de Kalabsha-tempel en de onafgewerkte obelisk. Dit is de grootste vrijstaande tempel in het Egyptische Nubië. De typische kenmerken uit de klassieke Ptolemeische periode zijn aanwezig: pylonen, een binnenplaats en een heilige ruimte bestaande uit 3 kamers.

Na de lunch bezoek per motorbootje aan de tempel van Philae. Dit complex kreeg grote bekendheid doordat het met hulp van de Unesco in stukken werd gezaagd en op het hoger gelegen eiland Agilkia opnieuw werd opgebouwd. Dit was nodig omdat de tempel sinds de bouw van de Aswandam gedeeltelijk onder water stond en helemaal dreigde te verdwijnen.

Overnachting in Aswan.

In de namiddag bezoek aan het mooie Nubisch museum in Aswan Na de lunch aan boord, wacht ons een prachtig zeiltochtje per feloeka

Dag 9: ASWAN - KOM OMBO - LUXOR (O + L + D)

Afvaart van de Nijl van Aswan naar Luxor, via Kom Ombo en Edfu. Aan boord geniet u van typische taferelen langs de Nijl. Ontspan op het zonneterras of bij het zwembad.

Overnachting in Luxor.

Dag 10: LUXOR - CAÏRO (O + L + D)

Na het ontbijt, ontscheping en voormiddagvlucht naar Caïro. Bezoek aan het plateau van Gizeh met de drie beroemde piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos, de zonneboot en de sfinx.

Een sfinx werd in het Oude Egypte onder andere gebruikt als wachter. Bezoek aan het plateau van Gizeh, met de 3 piramide

Na de lunch bezoek aan het nieuwe Grand Egyptian Museum. Jaren geleden ontstonden plannen voor een nieuw museum. De openingsdatum schoof al enkele keren op. Aan de rand van Caïro, vlakbij de piramides van Gizeh prijkt het GEM zoals het museum ook wel genoemd wordt. Het museum op de eerste dag van de reis is het oude museum dat werkelijk uit zijn voegen barstte. De collectie onschatbare stukken was zo uitgebreid dat niet alle voorwerpen goed tot hun recht kwamen. Verschillende galerijen tonen de werken volgens tijdperken en thema’s. Ook de schatkamer van Toetanchamon is prominent en integraal te zien. Het is ’s werelds grootste archeologische museum met een oppervlakte van maar liefst 50ha.

’s Avonds geniet u van het klank- en lichtspel bij de piramides.

Diner en overnachting in het luxehotel Semiramis Intercontinental *****.

Dag 11: CAÏRO - BRUSSEL (O)

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.

Sterke punten

• Lokale Nederlandssprekende gids

• Grondige verkenning van de Egyptische beschaving

• Alle hoogtepunten komen aan bod, van tempels, graven en valleien tot musea

• 2x klank- en lichtspel

• Bezoek aan het nieuwe Grand Egyptian Museum

 

Egypte map
Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Noordoost-Groenland met Île de France AANRADER
14-daagse Nederlandstalig begeleide poolexpeditie, van 30 augustus tot 12 september 2022

Japan - De gracieuze tegenstellingen van Japan AANRADER
16-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 1 oktober 2021, 18 maart en 1 oktober 2022

Corsica & Sardinië - Zuiderse eilandenpracht AANRADER
12-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 29 mei 2021

Volga Dream cruise Sint-Petersburg - Moskou AANRADER
12-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 15 augustus 2021

Puglia - In de hak van de Italiaanse laars AANRADER
8-daagse Nederlandstalig begeleide cultuurreis, vertrek op 14 mei en 18 september 2021

Sicilië - De Grieken en Normandiërs achterna AANRADER
11-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 30 september 2021

Ontdekking van Lapland - Shortbreak AANRADER
5-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrekken van 15 december 2020 tot 6 april 2021

Ontdekking van Lapland - Avonturenweek AANRADER
8-daagse begeleide groepsreis, diverse vertrekken van 19 december 2020 tot 14 februari 2021

Ontdekking van Lapland - Weekendbreak AANRADER
4-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, vertrek op 4, 11 en 18 februari 2021

Lapland Time Out! AANRADER
5-daags individueel programma, vertrek op zondag van 3 januari tot 11 april 2021

Jeris - Best of Lapland - chalet AANRADER
7-daags individueel programma, vertrek op zaterdag of zondag van 19 december 2020 tot 11 april 2021

Jeris - Highlights of Lapland AANRADER
8-daags individueel programma, vertrek van 27 december 2020 tot 11 april 2021

Noorderlichtweekend - Harriniva of Jeris AANRADER
4-daags individueel programma, vertrek op 4, 11, 18 en 25 februari 2021

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent