Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en reizen buiten het gewone

12-daags programma

Iran - Darius en Xerxes achterna | 12 dagen

12-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 23 september 2022

Bekijk de prijzen van dit programma

Dag 1: BRUSSEL - SHIRAZ (D)

Vertrek in de namiddag uit Brussels Airport, per lijnvlucht via Istanbul naar Shiraz
's Avonds laat onthaal en transfer naar het hotel.

Dag 2: SHIRAZ (O + L + D)

Shiraz wordt de stad van rozen en nachtegalen genoemd. Het was de woonplaats van de beroemde dichters Saadi en Hafez in de 13de en de 14de eeuw. Vandaag brengt u een eerste bezoek aan de stad met zijn theologische school en schitterende moskee Nasir al Molk. In de gevel van de moskee werden veel gekleurd glas en andere traditionele elementen verwerkt. De moskee is bekend omwille van de fraaie reflecties die het gekleurd glas geeft op de vloer wanneer de zon binnen schijnt.

Het Karim Khan Arg complex met zijn theologische school, Shiraz We genieten van de verlichte Shah-e-Cheragh Sanctuary

U wandelt door de Perzische Eram-tuin. Eram komt van het Arabische woord 'Iram' wat in de Koran 'hemel' betekent. De naam verwijst naar de esthetiek van de tuin die op de hemel zou lijken. De tuin wordt gedomineerd door het bijzondere Qavamhuis en zijn vijver. Na de lunch bezoekt u het mausoleum (Unesco) van Irans grootste dichter Hafez.

Ook de grootste bazaar in de streek, de Vakilbazaar in het historische centrum, staat op het programma. Het gebouw strekt zich uit over 800m en wordt overkoepeld door 74 bogen. Een topwerk van Perzische architectuur. De oude winkeltjes wisselen af met gezellige binnenplaatsen, caravanserails en hamams. Perzische tapijten, kruiden, koperhandwerk en antiquiteiten worden verhandeld.

Overnachting in Shiraz.

Dag 3: SHIRAZ - PERSEPOLIS - PASARGADAE - SHIRAZ (O + L + D)

Vandaag bezoekt u de Persepolis-site, wellicht een van de oudste steden ter wereld (Unesco). Het was geen klassieke stad met woonhuizen maar een paleizencomplex dat bestond uit 12 bouwwerken. Het werd de ceremoniële hoofdstad van de Achaemenidische koningen met o.a. Darius I en II en Xerxes I.

Het ontstaan van Persepolis gaat terug tot 522 voor Christus. De Perzische koning Darius I wilde indruk maken op zijn onderdanen en besloot een nieuwe hoofdstad uit de grond te stampen. De ongebreidelde macht en enorme rijkdom resulteerden in indrukwekkende paleizen, paradijselijke tuinen en monumentale triomfbogen. Darius was een van de meest prominente leden van de dynastie en de architect van Persepolis. Aan de hand van duizenden kleitabletten kreeg men een duidelijk beeld van het rijk. Ouderschapsverlof, ziektegeld… zijn uitvindingen en het resultaat van de hervormingspolitiek van Darius. In 331 voor Christus veroverde Alexander de Grote Persepolis en vernietigde de stad. In de jaren dertig van de vorige eeuw brachten archeologen de site aan het licht. De glorie van weleer werd blootgelegd.

Persepolis, één der oudste steden ter wereld Naqsh-e-Rostam, gekend voor zijn bas-reliëfs daterend uit 1000 voor Christus

Hier stond de wieg van het Perzische Rijk, de bakermat van de westerse beschaving. In de vallei zijn de resten van het paleis van Darius de Grote goed zichtbaar. De audiëntiehal, de Apadana, was het belangrijkste bouwwerk. Tijdens het Perzische nieuwjaar (Noroez) brachten de onderdanen giften naar hun sjah. De treden van de trappen die leiden naar de paleisingang zijn rijkelijk versierd met de mooiste bas-reliëfs uit de kunstgeschiedenis. Wat opvalt, is het ontbreken van gewelddadige taferelen. De voorstellingen duiden op vreedzame samenkomsten. Voor veel Iraniërs vormen de ruïnes een indrukwekkende herinnering aan hun voorouders. Dankzij de verlichte politiek van Cyrus en Darius kende Persepolis een rijke uitstraling. Het grote rijk strekte zich uit van de Indus tot aan de Donau.

Vervolgens gaat u naar Naqsh-e-Rostam, de necropolis van Persepolis op 12km van de ruïnes. De prachtige site is gekend voor zijn bas-reliëfs en de Achaemenidische uit de rotsen gehouwen koningsgraven van Darius I en II en Xerxes I. Daarna bezichtigt u het graf van Cyrus de Grote in Pasargadae (Unesco), op 87km ten noordoosten van Persepolis. De architectuur van Pasargadae vormt een weerspiegeling van de variëteit aan culturen die in het rijk leefden. De archeologische site beslaat 160ha.

Overnachting in Shiraz.

Dag 4: SHIRAZ - SARVESTAN - NEYRIZ - KERMAN (O + L + D)

Een lange rit brengt u naar Kerman. Onderweg zijn een paar haltes voorzien. In Sarvestan ziet u het Sassanidenpaleis (Unesco) met 1 hoofdiwan en 2 kleinere iwans (een overdekte ruimte met 1 open zijde die dient als toegangspoort) en een koepel. De site omvat 25ha. In Neyriz, daterend uit de 10de eeuw, bewondert u de moskee met een mooie minaret en een prachtige mirhab (gebedsnis) in stuc.

Overnachting in Kerman.

Dag 5: KERMAN - MAHAN - RAYEN - KERMAN (O + L + D)

In de voormiddag bezoekt u de lemen site van Rayen, omringd door concentrische omwallingen. Het is net een kleine versie van de woestijncitadel van Bam (Arg-e Bam). Het kasteel Arg-e-Rayen, toont alle architectonische elementen van een verlaten citadel. Ondanks de vele natuurrampen bleef het goed bewaard. Tot 150 jaar geleden was Arg-e-Rayen zelfs bewoond. Rayen ligt dicht tegen de snelweg, waardoor het een belangrijke stad was. Arg-e Rayen ontving karavanen en handelaars die onderweg waren.

De lemen site van Rayen met zijn omwallingen De uit het jaar 999 stammende karavanserai Zein-od-Din is gelegen in 'the middle of nowhere'

U bereikt Mahan, waar u een van de mooiste islamitische mausolea met een mooie azuurblauwe koepel en minaretten, namelijk dat van de beroemde dichter sjah Nematollah Vali, bezoekt. Nadat u de tuinen van Shakazadeh-Bagh-e Shakhzade bewondert heeft, keert u terug naar Kerman.

Dag 6: KERMAN - ZEIN OD DIN - YAZD (O + L + D)

Kerman is een van de grootste steden van Iran met een lange geschiedenis en veel cultureel erfgoed. De stad is de thuisbasis van vele historische moskeeën en Zoroastrische vuurtempels. Bovendien staat het op de lijst van de 1.000 properste steden ter wereld. U brengt een bezoek aan de bijzondere Hamam Kinjali Khan, de gezellige Vakilbazaar, de Vrijdagmoskee met subliem tegelwerk en mooie binnenplaats, het Ganj Ali Khan-complex met o.a. een school, een plein, een caravanserail en een badhuis, en de Moskee der Seldjoukiden.

De Jameh-moskee in Yazd De 'Torens der Stilte' in Yazd waar de lichamen van gestorven aanhangers van Zoroaster werden achtergelaten voor de gieren

Later op de dag rijdt u door een woestijnstreek waar u een van de meest authentieke caravanserails op de zijderoute bezoekt, de uit het jaar 999 stammende Zein-od-Din. Hier ademt u de sfeer van de sprookjes uit 1001 nacht. Net buiten Yazd liggen op twee heuvels de 'Torens van de stilte', overblijfselen van het Zoroastrisme die gebruikt werden voor luchtbegrafenissen.

Overnachting in Yazd.

Dag 7: YAZD - MEYBOD - NAIN - KOUHPAYEH (O + L + D)

In de voormiddag bezoekt u Yazd, een van de oudste Perzische karavaansteden en het centrum van de Zoroasters. De stad is van groot belang voor de Perzische architectuur. U bezichtigt het schitterende Amir Chakhmaq-plein met de moskee, de Heilige Vuurtempel van het Zoroastrisme en de fantastische Jameh-moskee (de Vrijdagmoskee).

De Jameh-moskee is een van de mooiste van Iran en de belangrijkste moskee van de stad. Bovenop de moskee prijken 2 minaretten, de hoogste van Iran. De façade van het portaal is van kop tot teen gedecoreerd met oogverblindend tegelwerk, voornamelijk in blauw. Het grote binnenplein is omgeven door bogengalerijen, met achter de iwan een shabestan (ondergronds heiligdom) die fijn gedecoreerd is met faiences in mozaïek net zoals de hoge mihrab uit 1365.

Na een bezoek aan de traditionele tuinen van Dowlat-Abad rijdt u via de woestijnstad Meybod naar Nain waar u de prachtige Jameh-moskee bezoekt. Deze moskee dateert uit de 8ste eeuw en is de oudste van Iran. Het schitterende stucwerk is nog grotendeels intact.

U rijdt verder richting Kouhpayeh waar u overnacht in een authentieke caravanserail.

Dag 8: ISFAHAN (O + L + D)

De volledige dag staat in het teken van Isfahan, de parel van Iran en de rijkste stad van het land op historisch vlak (Unesco). Het hoogtepunt van deze reis. Vanuit Isfahan drukte de machtige sjah Abbas de Grote zijn architectuurstempel op Iran. De stadsplanning en de bouw van de moskee van de sjah en de sjeik Lutfallahmoskee met geglazuurde tegels in alle tinten blauw, groen en geel stonden model en inspireerden de koepelbouw in Iran. De tweede grootste stad van Iran huisvest schitterende bouwwerken. Het is nu nog steeds een belangrijk economisch, politiek en cultureel centrum. Isfahan maakt indruk met een bruisende sfeer, lommerrijke lanen met honderden winkels, theehuizen en restaurants.

U start met het koninklijk plein Meidan Emam (Imamplein), het op een na grootste plein ter wereld, door de Unesco erkend als werelderfgoed. Op het 560m lange en 160m brede plein bevindt u zich pal in het hart van de gouden eeuw van Perzië. Het wordt omzoomd door 17de-eeuwse gebouwen en galerijen met tuinen, winkels en theehuizen. Aan de zuidkant ziet u het kroonjuweel, de prachtige Masjed-Iman-moskee. De gewelfde zalen, bedekt met gekleurde tegels, gedomineerd door lichtblauw en geel, zijn typerend voor de stad. Een staaltje toparchitectuur van de Safawieden met geglazuurde mozaïeken en kalligrafie. Iets verder staat de zeer verfijnde moskee van sjeik Lotfollah en het paleis van Ali Qapu met mooie ontvangstruimtes voor buitenlandse gasten. Een uitzonderlijk voorbeeld van Islamitische architectuur met een uitbundig gedecoreerd interieur en een gele koepel die van kleur lijkt te veranderen naargelang de lichtinval.

In de namiddag bezoekt u het prachtige paleis Chehel Sotoon (Unesco). Het werd gebruikt om de gasten van de sjah te ontvangen bij recepties en feesten. Het ligt in een Perzische tuin aan een vijver. De naam betekent 40 zuilen. De kant van het paleis dat aan de vijver ligt, heeft 20 zuilen maar door de weerspiegeling ziet u er 40.

Overnachting in Isfahan.

Dag 9: ISFAHAN (O + L + D)

Vandaag gaat u verder met de grondige verkenning van Isfahan met o.a. een bezoek aan de briljante Masjed-é-Jamé-moskee (Vrijdagmoskee). Daarna komen enkele bijzondere stenen bruggen aan de beurt: de brug met de 33 bogen (Si-o-Seh Pol), de historische Khadju-brug, de Chubibrug en de oudste daterend uit de 12de eeuw, de Pol-e-Shahrestanbrug.

De zeer verfijnde moskee van Sheik Lotfollah De zeer verfijnde moskee van Sheik Lotfollah

Na de lunch, loopt u door de Armeense wijk Jolfa met de prachtige Armeense kathedraal Ye-Vank. De kathedraal beschikt over een bibliotheek met 700 handgeschreven boeken, die van groot belang zijn in onderzoek naar de Armeense en Europese middeleeuwse talen.

Overnachting in Isfahan.

Dag 10: ISFAHAN - NATANZ - KASHAN - QOM - TEHERAN (O + L + D)

Na een korte halte in het charmante dorp Natanz dat bekend staat om zijn keramiek, rijdt u naar de prachtige woestijnstad Kashan waar u de heerlijke Fin-tuinen bezichtigt. U houdt halt in Qom (onder voorbehoud), een van de heiligste sjiitische steden van Iran.

Tegen de avond komt u aan in Teheran.

Dag 11: TEHERAN (O + L + D)

Teheran is sinds het einde van de 18de eeuw de hoofdstad van het land, een moderne stad met weinig oude monumenten. U bezoekt daarom vooral musea met rijke verzamelingen. Eerst gaat u naar het archeologisch museum met prachtstukken van de prehistorie tot de periode van de Sassaniden. U bezichtigt er aardewerk, metalen objecten, boeken en munten. Nadien geniet u van het fantastisch mooie Golestanpaleis (Unesco).

Tot slot gaat u naar het wondermooie Juwelenmuseum met een van de rijkste diamanten- en edelstenencollecties ter wereld. Achter vitrines liggen de kroonjuwelen te blinken. Topstukken zijn de pauwentroon en de Pahlavi-kroon, versierd met 3.380 diamanten, 5 smaragden, 2 saffieren en 368 parels, de grootste onbewerkte diamant ter wereld en een aardbol van 182 karaat bezet met 26.000 edelstenen.

Diner en overnachting.

Dag 12: TEHERAN - BRUSSEL (O)

In de namiddag, terugvlucht naar Brussel via Istanbul.

Sterke punten

• Combinatie van de hoogtepunten van Iran met minder gekende pareltjes

• Voel u als een archeoloog in Persepolis

• Laat u verrassen door een uiterst gastvrije bevolking

• Overnachting in een authentieke caravanserail

• Grondige verkenning van Isfahan

 

Iran - Darius en Xerxes achterna

Iran - Darius en Xerxes achterna
Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Wenen - In het spoor van Schiele, Klimt & Wagner AANRADER
4-daagse begeleide culturele citytrip, vertrek op 21 oktober 2021, 5 mei, 14 juli en 29 september 2022

Portugal - Porto en de Douro-vallei AANRADER
8-daags individueel programma, dagelijks vertrek van 1 juli tem 31 augustus 2021

Kroatië - Dubrovnik Rivièra AANRADER
8-daags individueel programma, dagelijks vertrek van 3 juli tem 29 september 2021

Italië - Puglia, in de hak van de Italiaanse laars AANRADER
8-daags individueel programma, dagelijks vertrek van 1 juli tem 14 oktober 2021

Griekenland - Atheense Rivièra AANRADER
8-daags individueel programma, dagelijks vertrek van 1 juli tem 30 september 2021

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent