Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en individuele reizen buiten het gewone

9-daags programma

Sicilië - De Grieken en Normandiërs achterna | 9 dagen

9-daagse begeleide cultuurreis, vertrek op 8 juni en 8 september 2023

Bekijk de prijzen van dit programma

Dag 1: BRUSSEL - PALERMO (D)

Vlucht naar Palermo. De oorsprong van de hoofdstad van Sicilië gaat terug tot de tijd van de Fenicische kolonisatie, in de 7de eeuw voor Christus. Ze noemden het Panormos of ‘haven’. Onder de Romeinen werd het een welvarende stad maar het hoogtepunt kwam onder de Arabische heerschappij. De stad breidde alsmaar uit en er heerst momenteel een drukte van jewelste.

Onder de Romeinen werd Palermo een welvarende stad maar het hoogtepunt kwam onder de Arabische heerschappij.

Overnachting in hotel Principe di Villafranca **** of gelijkwaardig.

Dag 2: PALERMO - MONREALE - PALERMO (O + L + D)

Vertrek naar Monreale, net buiten de stad. De dom, gesticht door Willem II in 1172, is het hoogtepunt van de Arabisch-Normandische bouwkunst op Sicilië. Het benedictijnenklooster dat ernaast verrees, herbergt 6.000m² opmerkelijke mozaïeken met gouden bodem. Ze stellen scènes uit het Oude en Nieuwe Testament voor.

De Dom van Monreale is een hoogtepunt van Arabisch-Normandische architectuur Het Trinity College, het college van de Dublin University, werd gesticht door Elisabeth I in 1592

Terug in Palermo maakt u een aangename wandeling. In het historische centrum ontdekt u de vele facetten van de stad. De kathedraal, gebouwd in 1184 op de overblijfselen van een oude basiliek, werd door de Arabieren omgetoverd tot moskee en vervolgens vele malen verbouwd. De koepel van de 12de-eeuwse kerk van Martorana is bekleed met bewonderenswaardige mozaïeken van Christus Pantocrator en de evangelisten.

San Cataldo werd op hetzelfde moment gebouwd en heeft een oriëntaals silhouet met rode koepels in Arabische stijl. Het Normandische paleis, waarvan de Palatijnse kapel versierd is met schitterende Byzantijnse mozaïeken, is een mooi voorbeeld van de Arabisch-Normandische stijl die bloeide op Sicilië in de 12de eeuw.

U bezoekt de kerk van Gesù, een van de meest weelderige voorbeelden van barok in Palermo, bewerkstelligd door de jezuïetenorde.

Om de dag af te sluiten bezoekt u de catacomben van de Kapucijnen. In de ondergrondse ruimte van het klooster bevinden zich 8.000 lichamen waarvan sommige gemummificeerd, andere vergaan tot skeletten. Ze zijn netjes gerangschikt, op sociale status, beroep en op geslacht.

Overnachting in hotel Principe di Villafranca **** of gelijkwaardig.

Dag 3: ERICE - TRAPANI (O + L + D)

Erice, ook wel de stad van Venus genoemd, is een van de meest sfeervolle stadjes in het westen. Smalle straatjes, natuurstenen huizen, talrijke kerkjes, het Noorse kasteel, de stadsomwalling en het fenomenale uitzicht over Sicilië lonen de moeite. Op de top van de Monte San Giuliano proeft u de sfeer van de middeleeuwen.

Het Noorse kasteel van Erice In de oude steegjes van Erice voelt u de sfeer van de middeleeuwen

Daarna gaat het richting ‘Riserva naturale saline’ aan de westkust. Deze zoutpannen van Trapani en Marsala zijn grote velden met water waaruit zout gewonnen wordt sinds de Oudhei. In de 19de eeuw hadden ze een groot economisch belang. Hun grote productiviteit dankten ze aan de lange zomers. Momenteel produceert men minder zout. Vroeger leverden windmolens de benodigde energie. Samen met de metershoge zoutheuvels sieren ze het landschap.

In de ondergrondse ruimte van het Kapucijnenklooster bevinden zich ruim 8.000 lichamen waarvan sommige gemummificeerd, andere vergaan tot skeletten In Trapani en Marsala wordt al sinds de Outheid zout gewonnen

Overnachting in hotel Principe di Villafranca **** of gelijkwaardig.

Dag 4: SEGESTA - SELINUNTE - AGRIGENTO (O + L + D)

Maak u op voor de tempels. Segesta, de belangrijkste stad van de Elymes, een van de drie oorspronkelijke inheemse volkeren van Sicilië, stond continu in oorlog met Selinunte en werd nooit volledig voltooid. De magnifieke Dorische tempel bleef overeind en biedt een prachtige aanblik, omringd door de mooie natuurlijke omgeving. Op de top van de Monte Barbaro vindt u de ruïnes van het Hellenistische theater.

Selinunte, een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in het Middellandse Zeegebied De magnifieke Dorische tempel van Segesta bleef overeind, omringd door de mooie natuurlijke omgeving

Selinunte, een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in het Middellandse Zeegebied, is een mooi voorbeeld van Fenicische en Griekse cultuur. Kolonisten uit Megara Hyblaea stichtten in de 7de eeuw voor Christus de stad waarna het een bloeiende plek met veel macht werd. De Acropolis bestond uit weelderige monumenten. Selinunte werd later door de Carthagers vernield. Opgravingen brachten acht tempels aan het licht. Vanaf het Marinella-plateau geniet u van een fenomenaal uitzicht op de tempels en de Akropolis met de zee op de achtergrond.

Rit naar Agrigento.

Overnachting in hotel Foresteria Baglio della Luna **** of gelijkwaardig in Agrigento.

Dag 5: AGRIGENTO - PIAZZA ARMERINA - RAGUSA (O + L + D)

Agrigento, nog een schitterende stad gesticht door de Grieken, had 200.000 inwoners. In de Vallei van de Tempels ontdekt u de overblijfselen van verschillende tempels waarvan vooral deze van Concordia met zijn 34 zuilen bijzondere aandacht verdient. Het is een van de best bewaarde Dorische tempels ter wereld. Aansluitend bezoekt u het Nationaal Archeologisch Museum met een opmerkelijke collectie voorwerpen.

De Concordia tempel met 34 zuilen is een van de best bewaarde Dorische tempels ter werel De Romeinse Villa del Casale uit de 3de eeuw is versierd met schitterende mozaïeken  (Unesco)

Na een bezoek en lunch in een cactusvijgenboerderij vertrekt u naar Piazza Armerina waar u de Romeinse Villa del Casale (Unesco) bezoekt. Alle kamers in dit weelderige herenhuis uit de 3de eeuw zijn versierd met schitterende mozaïeken. Ze getuigen van opmerkelijk vakmanschap en hebben een ongeëvenaard historisch belang. Dankzij een overstroming in de 12de eeuw die ze bedekte met modder zijn ze goed bewaard gebleven. Een archeologisch toppunt.

Overnachting in het BW Signature Collection La Dimora di Spartivento hotel ***+ in Ragusa.

Dag 6: RAGUSA - NOTO-VALLEI - SYRACUSE (O + L + D)

Vandaag viert de barok hoogtij met Noto en Ragusa in de Noto-vallei. De acht steden Caltagirone, Militello Val di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo, Ragusa en Scicli werden na de aardbeving in 1693 heropgebouwd in somptueuze Siciliaanse barokstijl. In de smalle straatjes vallen vooral de rijk gedecoreerde balkons op.

Vandaag viert de barok hoogtij met Noto en Ragusa In de smalle straatjes van Noto vallen vooral de rijk gedecoreerde balkons op

Bij de lunch geniet u van een wijnproeverij, waarna u in de late namiddag aankomt in Syracuse.

Overnachting in het Parco delle Fontane **** hotel of gelijkwaardig in Syracusa.

Dag 7: SYRACUSE (O + L + D)

Verkenning van Syracuse (Unesco), de geboorteplaats van de wiskundige en uitvinder Archimedes. Een ware parel die maar liefst drie millennia aan mediterrane geschiedenis samenbrengt.

Bezoek aan het 240km² grote archeologisch gebied van Neapolis. Het enorme Griekse theater is een van de belangrijkste uit de Oudheid. Het vormde gedurende eeuwen het middelpunt van de stad. Griekse toneelschrijvers werkten in Syracuse waaronder Aeschylus die hier enkele stukken liet opvoeren. Naast het theater liggen de steengroeven waaruit gesteente voor de stad gehaald werd. Het Oor van Dyonysius is de imposantste. Ooit werden er duizenden gevangen in de grotten opgesloten.

Het Griekse theater van Syracuse is een van de belangrijkste uit de Oudheid Ortigia, het hart van Syracuse, is de thuisbasis van vele barokke monumenten

Het gezellige eiland Ortigia, het hart van Syracuse, is de thuisbasis van vele barokke monumenten. Een erfenis van de Spaanse bezetting. U ziet de ruïnes van de Dorische tempel van Apollo. De fontein van Aretusa, de nimf die om te ontsnappen aan de ijver van Alpheus zichzelf in de zee wierp om opnieuw te verschijnen in de vorm van deze wonderbaarlijke zoetwaterbron, ligt op een steenworp van de zee. Tot slot bezoek aan de kathedraal, in 878 omgebouwd tot moskee en 200 jaar later terug tot kerk.

Overnachting in het Parco delle Fontane **** hotel of gelijkwaardig in Syracusa.

Dag 8: SYRACUSE - CATANIA - TAORMINA (O + L + D)

Vertrek naar Catania, de tweede stad van Sicilië. De Etna ligt vlakbij. Veel gebouwen zijn dan ook gebouwd in zwarte lavasteen. Tijdens een stadsbezoek kom je bij de Piazza del Duomo, het kloppend hart in het centrum met de olifantenfontein, het symbool van de stad, en de rijkversierde barokke gevel van de kathedraal.

Catania, de 2de stad van Sicilië met op de achtergrond de Etna Piazza del Duomo, het kloppend hart in het centrum van Catania met de olifantenfontein

Bezoek aan Taormina, sinds jaar en dag het populairste oord op Sicilië. Veel aristocraten, bankiers en vorsten kwamen hier flaneren in de zomer. Het beroemde Grieks theater uit de 7e eeuw voor Christus biedt een fabuleus uitzicht op de baai en het 3.340m hoge silhouet van de Etna.

Teatro Greco Grieks-Romeins theater uit de 7e eeuw voor Christus met podium en coulissenHet beroemde Griekse theater biedt een fabuleus uitzicht op de baai en het 3.340m hoge silhouet van de Etna

Overnachting in Villa Diodoro **** of gelijkwaardig in Taormina.

Dag 9: TAORMINA - CATANIA - BRUSSEL (O)

Na het ontbijt, transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.

Sterke punten

• Veel Unesco-werelderfgoed

• Prachtige mozaïeken in de kathedraal van Monreale en in de Villa Casale in Piazza Armerina

• Tempels in Segesta, Selinunte en Agrigento

• Schitterende barok in Noto en Ragusa

• Kunst, cultuur en flair in Syracuse

• Het gemoedelijke Taormina en de Etna, hét symbool van Sicilië

Sicilië in het kort

9-daagse ontdekking van Sicilië
Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Noordoost-Groenland 2023 met Île de France AANRADER
14-daagse Nederlandstalig begeleide poolexpeditie, van 27 augustus tot 9 september 2023

Egypte - Once-in-a-lifetime cruise op de Nijl AANRADER
18-daagse begeleide culturele cruise, vertrek op 18 september 2023

Parma & Milaan - Kunst, cultuur & gastronomie AANRADER
6-daagse begeleide cultuurreis, vertrek op 16 juni 2023

Verenigde Arabische Emiraten & Oman AANRADER
11-daage begeleide groepsreis, vertrek op 3 november 2023

Botswana - Botswana onder canvas AANRADER
13-daagse Nederlandstalig begeleide safari met mobiele tent, vertrek op 24 september 2023

Veelzijdig Vietnam en mysterieus Cambodja AANRADER
18-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, afreis op 11 november 2023

Zuid-Korea - Land van de kalme morgen AANRADER
14-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 30 september 2023

Markiezen en Frans-Polynesië AANRADER
16-daagse Nederlandstalig begeleide eilandencruise, vertrek op 21 september 2023

Ontdekking van Lapland - Shortbreak AANRADER
5-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis, diverse vertrekken van op 23 december 2023 tot 17 maart 2024

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent