Skip to content

Asteria Expeditions: Nederlandstalig begeleide groepsreizen en reizen buiten het gewone

12-daags programma

Oezbekistan - Het beste van de zijderoute | 12 dagen

12-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis, vertrek op 2 april 2022

Bekijk de prijzen van dit programma

Dag 1: BRUSSEL - TASJKENT

Indirecte vlucht naar de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. Voorziene aankomst in de nacht van 3 op 4 april.

Tasjkent bevindt zich in de middenloop van de Chirchiq-rivier die haar bron heeft op het Tian Chan-gebergte op een hoogte van 480 m. De stad werd bijna 2.000 jaar geleden gesticht op de kruising van handelsroutes tussen Azië, de Middellandse Zee en Europa. Die bevoorrechte situatie wekte de nieuwsgierigheid van vele veroveraars zoals Genghis Khan in de 13de eeuw. Vandaag is Tasjkent een moderne, leefbare stad, gekenmerkt door brede lanen en parken waar de 2,5 miljoen inwoners graag vertoeven.

Dag 2: TASJKENT (O + L + D)

Na het ontbijt, bezoek aan het prachtig architecturaal complex Khast Imam met de Barak-Khan Madrassah (school), de moskee Tellia Sheikh en het mausoleum Kaffal Shashi. Vervolgens gaat u naar de Kukeldash Madrassah en op ontdekking in de Chorsu bazaar met zijn opmerkelijke koepel.

Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan werd bijna 2.000 jaar geleden gesticht op de kruising van handelsroutes Prachtig inlegwerk

Na de lunch stadstoer met o.a. het Timoer Lenk plein, het Alisher Navoi-theater en opera, het museum voor toegepaste kunst en de prachtige metro. Voor het diner, pikt u nog een opera- of balletvoorstelling mee (de programmatie is pas een maand vooraf bekend). Deze wordt opgevoerd in het Alicher Navoi- theater dat in 1947 werd opgebouwd door de gevangenen van de Japanse oorlog.

Diner en overnachting in Lotte City Hotel Tasjkent Palace **** of gelijkwaardig.

Dag 3: TASJKENT - OURGENTCH - KHIVA (O + L + D)

Binnenvlucht naar Khiva waar u de oude stad bezoekt. Khiva was een van de belangrijkste slavenmarkten in Centraal-Azië en bleef actief tot ongeveer 1915-1920. Het oudste monument is het mausoleum van Seyid Allauddin uit de 14de eeuw, maar het grootste deel van de stad dateert uit de 18de en 19de eeuw. Khiva staat niet alleen bekend om zijn unieke historische monumenten, maar ook om een perfect architectonisch patrimonium dat geen equivalent heeft in Centraal-Azië.

Khiva staat niet alleen bekend om zijn historische monumenten, maar ook om een architectonisch patrimonium Khiva was één van de belangrijkste slavenmarkten in Centraal-Azië

U ontdekt Itchan Kala, letterlijk 'binnenstad van Khiva', een schatkamer van oriëntaalse architectuur. U bezoekt het complex van Khan Moukhammad Amin bestaande uit de Kalta Minor (korte minaret) en de grootste madrassah van die tijd met op een gegeven moment meer dan 250 studenten. De Kukhna Ark-citadel uit de 17de eeuw was de eerste residentie van de Khans van Khiva en omvat de zomermoskee, het munthof en de troonkamer.

Bezichtiging van de Madrassah Muhammad Rakhim-Khan II, in 1994 gerestaureerd ter gelegenheid van de 150-jarige viering van de geboortedag van Mohammed Rakhim Khan II (1844-1906). Deze valt op door het grote plein ervoor, ongebruikelijk voor de meeste madrassahs. Nu is er een museum gewijd aan deze khan, onder wiens regime Khiva een protectoraat van Rusland werd. In de late voormiddag bezoek aan het mausoleum van Sayid Alaouddine

Overnachting in een yourt De oude binnenstad van Khiva

Na de lunch staat het Khodja Complex (20ste eeuw) met de hoogste minaret van Khiva op het programma. Aan de voet van de minaret aanschouwt u een school uit het Khorezm-tijdperk, gebouwd in de Russische koloniale stijl, en de overblijfselen van de oude begraafplaats van de stad. Vervolgens rit naar het mausoleum Pakhlavan Mahmud, het graf van de patroonheilige van de stad. In de late namiddag, bezoek aan de moskee Djouma met 212 uit hout gesneden pilaren, ook wel 'de spijker van Khiva' genoemd. Via de hoofdstraat komt u bij de schitterende Masjid-moskee uit de 17de eeuw. In het Tach Khaouli-paleis komt u meer te weten over de levenswijze van de moslims in de 17de eeuw en ziet u het werk van de grote keramist Khorezm Abdulla Djin.

Diner en overnachting in Asia hotel**** of gelijkwaardig.

Dag 4: KHIVA - BUCHARA (O + L + D)

Na het ontbijt vertrekt u per trein naar Buchara. We reserveren voor u de betere treinklasse. De lunch wordt op de trein geserveerd. Na aankomst in een van de oudste steden van centraal-Azië, neemt u uw intrek in het hotel en volgt aansluitend een verkennende wandeling.

Kenmerkend zijn de Buchara is een architecturale parel en het mekka van de Centraal-Aziatische Islam Kenmerkend zijn de grote koepels met azuurblauw en turkoois mozaïekwerk volgens Perzische traditie

Diner en overnachting in Minorai Kalon of gelijkwaardig.

Dag 5: BUCHARA (O + L + D)

Buchara is een architecturale parel en het Mekka van de Centraal-Aziatische Islam. Nergens werden meer Hadith of overleveringen over en uitspraken van Mohammed verzameld als hier. Marco Polo verbleef 3 jaar in Buchara als voorbereiding op zijn verdere reizen. Kenmerkend zijn de grote koepels met azuurblauw en turkoois mozaïekwerk volledig volgens de Perzische traditie. Soms zijn de motieven puur geometrisch, dan weer heel figuratief.

U maakt kennis met de stad. Het Liabi-Khauz complex stamt uit de 16de eeuw en herbergt verschillende madrassahs. Nadien bezoekt u een atelier waar marionetten vervaardigd worden.

Kenmerkend zijn de grote koepels met azuurblauw en turkoois mozaïekwerk volgens Perzische traditie

Na de exploratie van de moskee Magoki Attari neemt u een kijkje in de overdekte markt ui de 16de eeuw. Hier krijgt u de mogelijkheid om ateliers van lokale handwerklieden te bezoeken. Bezichtiging van de madrassahs van Ulugbeg uit 1417 en van Abdul Aziz Khan daterend uit de 17de eeuw. U geniet van een lokale lunch en gaat verder naar het architecturale wonder van Po-i-Kalyan (12de - 16de eeuw). Hier ziet u o.a. de moskee Masdjidi Kalian, de madrassah Miri Arab en de - in de 16de eeuw - hoogste minaret van het Midden-Oosten. U eindigt de dag met een bezoek aan de 4 minaretten van Tchor Minor.

Diner in een lokaal restaurant en overnachting in Minorai Kalon of gelijkwaardig.

Dag 6: BUCHARA (O + L + D)

De volledige dag wordt gewijd aan de verdere ontdekking van deze stad, waarvan de schoonheid in het verleden zo vaak bezongen werd. U komt langs de residentie van de emir die hier t.e.m. 1920 verbleef (ook wel 'de Ark' genoemd), het Bolo-Khaouz Complex alsook het mausoleum van Tchachma Ayyub (de bron van Job). Vrije tijd op de markt van Buchara waar u diverse lokale specialiteiten kunt ontdekken.

De metershoge dikke muren van het oude fort van Bukhara Het historische centrum van Buchara is door Unesco tot werelderfgoed verklaard

Lokale lunch gevolgd door een bezoek aan het huis van de voormalige koopman van de huiden van Astrachan, Khodjaev, waar u het interieur van de traditionele Oezbeekse huizen van de late 19de eeuw kunt zien en de kledij van die tijd.

Folkloreavond waar u kennismaakt met de typische kledij uit de verschillende regio's van het land. Het diner neemt u in een traditioneel restaurant.

Overnachting in Minorai Kalon of gelijkwaardig.

Dag 7: BUCHARA - NOURATA (O + L + D)

Rit via de koninklijke weg naar het noordelijke Nourata. U stopt onderweg in Gijduvan waar u de werkplaats van een keramist bezoekt. De tocht wordt verdergezet met een halte in Karmana, waar u de overblijfselen van de oude karavanserai Rabat-i-Malik en het waterreservoir Sardoba kunt bewonderen.

Lunch bij een Oezbeekse familie, gevolgd door een bezoek aan de ruïnes van het oude fort, de poel van de heilige vis en 2 moskeeën: Tchilstun en Juma Katta Gumbaz. U rijdt verder naar het yourtkamp gelegen aan de oever van het Aydarkul-meer.

Diner met vodka in het kamprestaurant gevolgd door liedjes aan het kampvuur.

Overnachting in een yourt. Het yurtkamp is opgebouwd uit 10 Kazachse vilttenten die elk plaats bieden aan 4 tot 5 personen. Het kamp heeft 4 douches, 4 toiletten en een restaurant. Bedlinnen is aanwezig.

Overnachting in een yourt We maken een kamelenrit van ongeveer 15 minuten

Dag 8: AYDARKUL-MEER - HAYAT - SAMARKAND (O + L + D)

Wandeling rond het meer met zwemgelegenheid. Het zoetwatermeer ligt in het midden van de woestijn. Vervolgens neemt u plaats op 'het schip van de woestijn', een kamelenrit van ongeveer 15-20 minuten. U gaat verder naar het dorp Hayat waar u na de traditionele lunch tijd hebt om in het bergdorp rond te wandelen en unieke plekjes te ontdekken. U rijdt verder naar Samarkand, een grandioze stad op de zijderoute.

Diner en overnachting in Samarkand in Registan Plaza **** of gelijkwaardig.

Dag 9: SAMARKAND (O + L + D)

Samarkand, een stad van legendes, dankzij een geschiedenis van 25 eeuwen. Het was het centrum van Sogdiana en overleefde veelvoudige invasies van Alexander de Grote. Die laatste zei over de stad: 'Alles wat ik heb gehoord over de schoonheid van deze stad is pure waarheid. Bovendien is alles nog mooier dan ik had gedacht'.

Kenmerkend zijn de gWe starten onze ontdekking aan het Registanplein in het hart van de stad

U begint de wandeling aan het Registanplein in het hart van de stad, een architecturale parel waarvan de naam 'Plaats van zand' betekent. Bezoek aan de moskee van Bibi-Khanum, lunch en bezoek aan de Shakh-i-Zinda necropolis. Nadien volgt een degustatie van Oezbeekse wijnen bij een plaatselijke wijnboer.

Diner bij een Oezbeeks gezin, waar u de typische Manty kunt proeven.
Overnachting in Samarkand in Registan Plaza **** of gelijkwaardig.

Dag 10: SAMARKAND - CHAKHRISABZ - SAMARKAND (O + L + D)

U vertrekt met de wagen naar Shakhrisabz via de Takhta-Karacha-pas. U wordt beloond met een panoramisch uitzicht over de Zarafchan-bergen. Bij aankomst bezoekt u het Ak-Saray paleis, ook wel het witte paleis genoemd. Dit bouwwerk bleef onvoltooid toen Timoer Lenk stierf. Verder naar de moskee Kok-Gumbaz, ook gekend als de Grote Vrijdagsmoskee. De moskee werd gebouwd door Ulugbeg in 1432 ter ere van zijn vader Chokhrukh. Vervolgens bezoek aan de moskee Khazrati Imam met het prachtige zomerterras dat op houten pilaren steunt en het graf van Darus Siadat.

Na de lunch terugkeer naar Samarkand Diner in een restaurant in de stad en overnachting in Samarkand in Registan Plaza **** of gelijkwaardig.

Dag 11: SAMARKAND - TASJKENT (O + L + D)

U begint de dag met een bezoek aan de orthodoxe kathedraal, het mausoleum van Gur Emir en het graf van de Timoer-dynastie - de trots van Samarkand - met zijn prachtige turkooisblauw geribbelde koepel. In eeuwenoude geschriften staat: 'Als de lucht verdwijnt, zal de koepel van Gur Emir deze vervangen'. U hebt hier een panoramisch zicht over de archeologische site Afrosiab.

De trots van Samarkand met zijn prachtige turkooisblauw geribbelde koepel Het historische centrum van Buchara is door Unesco tot werelderfgoed verklaard

Lunch en bezoek aan het observatorium van Ulugbeg, gebouwd door de kleinzoon van Timoer Lenk. U sluit de dag af met een bezoek aan een artisanaal atelier. Transfer naar het station waar u de hogesnelheidstrein richting Tasjkent neemt.

Diner met vodka, transfer naar het hotel nabij de luchthaven en overnachting in Tasjkent.

Dag 12: TASJKENT - BRUSSEL

In de vroege ochtend transfer naar de luchthaven en vlucht via Istanbul naar Brussel.

Sterke punten

• Aandacht voor de hoogtepunten én minder bekende pareltjes

• Opera- of balletvoorstelling in het prestigieuze Alisher Navoi Theater en Opera

• Overnachting in een authentieke yourt in de woestijn

• Interactie met de lokale bevolking

• Het Mekka van de Centraal-Aziatische Islam: Buchara

• Uitgebreide verkenning van het architecturale wonder Samarkand

 

Oezbekistan


Klik op de kaart voor een grotere versie.


In de kijker

Wenen - In het spoor van Schiele, Klimt & Wagner AANRADER
4-daagse begeleide culturele citytrip, vertrek op 21 oktober 2021, 5 mei, 14 juli en 29 september 2022

Portugal - Porto en de Douro-vallei AANRADER
8-daags individueel programma, dagelijks vertrek van 1 juli tem 31 augustus 2021

Kroatië - Dubrovnik Rivièra AANRADER
8-daags individueel programma, dagelijks vertrek van 3 juli tem 29 september 2021

Italië - Puglia, in de hak van de Italiaanse laars AANRADER
8-daags individueel programma, dagelijks vertrek van 1 juli tem 14 oktober 2021

Griekenland - Atheense Rivièra AANRADER
8-daags individueel programma, dagelijks vertrek van 1 juli tem 30 september 2021

Nieuwsbrief

Schrijf nu in op onze elektronische nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze nieuwe programma's.

Inschrijven

Volg ons ook op Facebook - facebook.com/AsteriaExpeditions

Volg ons Instagram - instagram.com/asteria_expeditions/

Volg ons ook op Pinterest - pinterest.com/asteriaexpedit/

Asteria Expeditions
Reislicentie A 1095
Informatie & reservatie:
Tel.: +32 (0)50 33 25 10 (ma - vrij)
E-mail: info@asteriaexpeditions.be
Of via een erkende reisagent