Zuid-Korea - Land van de kalme morgen
Seoul doet heel ontspannen aan, is goed georganiseerd en bruist van de creativiteit. De hoofdstad groeide uit tot een creatief oord, trendsettend en toekomstgericht zonder zijn verleden te verloochenen. Tempels wisselen af met wolkenkrabbers. Seoul is het kloppende financiële en moderne hart van Zuid-Korea met een fijne mix van digitale snufjes, oude Koreaanse tradities en een trendy cultuur.
Het Seoraksan National park, erkend door de Unesco, is zonder twijfel een van de mooiste parken in het land. Het verwondert u met verbluffende tempels, bossen, warmwaterbronnen en mooie rotsformaties.
Andong vindt zichzelf de hoofdstad van de Koreaanse spiritualiteit. Hoewel de stad eerder klein is, treft u er veel cultureel erfgoed. Gyeongju met een rijke aaneenschakeling van historische en culturele bezienswaardigheden, heet niet voor niets een 'museum zonder muren'. Deze historische stad heeft het meeste boeddhistische plekken, ruïnes, tempels en graven in Zuid-Korea.
Busan lijkt wel het Miami van Zuid-Korea terwijl het beroemde Hwaseong-fort in Suwon als afsluiter nogmaals de tegenstellingen van dit wonderlijke land weerspiegelt.
Een stukje geschiedenis
De geschiedenis van Zuid-Korea gaat terug tot 5.000 jaar geleden. De eerste Koreaanse staat, Gojoseon werd in 108 voor Christus onder Chinees bestuur gebracht. In de eeuwen daarna werden het Chinese schrift en het confucianisme in Korea geïntroduceerd.
In 313 na Christus, nadat de Chinezen werden verdreven, kwam de bloei van de 3 koninkrijken Silla, Baekje en Goguryeo en deed het boeddhisme zijn intrede.
In 1392 stichtte Generaal Yi Seong-gye, door de overwinning op de Japanse invasie, de Joseon-dynastie die tot aan het begin van de 20ste eeuw aan de macht bleef. Tijdens deze periode werd de grondslag gelegd voor veel elementen die het huidige Korea kenmerken, zoals het Koreaanse schrift.
De grootschalige Japanse invasie op het eind van de 16de eeuw legde de kiem voor de historische rivaliteit tussen Korea en Japan.
Korea werd vervolgens in 1905 een Japans protectoraat, om in 1910 geheel gekoloniseerd te worden. De Japanse capitulatie in 1945 betekende het einde van de kolonisatie. Vanaf dan werd het noorden door de Sovjet-Unie bestuurd en het zuiden door de Verenigde Staten.
In 1948 werd Zuid-Korea uitgeroepen tot republiek. Het heeft zich ondertussen ontwikkeld tot een van de welvarendste landen van Azië.
Zuid-Korea